Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

De geheimen van de Madonna van Guadeloupe

De geheimen van de Madonna van Guadeloupe
ROME (KerkNet/Zenit) - De ogen van de Madonna van Guadeloupe weerspiegelen het tafereel van 9 december 1531 toen Juan Diego aan zijn bisschop het wonderbaarlijke beeld van Maria toonde. Dat is de visie van Tonsmann, die twintig jaar onderzoek deed over de ogen van het beeld van het populairste bedevaartsoord van Amerika. Volgens de wetenschapper ziet men in een van de ogen de portretten weerspiegelt van dertien mensen die toen aanwezig waren.

De ingenieur Tonsmann gebruikte voor zijn onderzoek de modernste digitale technologie om een van de geheimen van de madonna te ontsluieren: de afbeeldingen van figuren in de ogen. Reeds in de achttiende eeuw kwamen wetenschappers tot de conclusie dat het onmogelijk was om zulke minuscule afbeeldingen met een menselijke hand te schilderen. Richard Kuhn, een gewezen Nobelprijswinnaar, kwam bij zijn onderzoek tot de conclusie dat er bij het beeld geen natuurlijke, dierlijke en minerale kleuren gebruikt werden. Omdat er in 1531 nog geen synthetische verf bestond kwam hij tot de conclusie dat het beeld "onverklaarbaar" is. In 1979 deed ook de Amerikaan Calahan een infrarood onderzoek. Hij besloot dat er geen spoor was van verf en dat de achtergrond niet speciaal behandeld werd.

Tijdens een voorstelling van de nieuwe onderzoeksresultaten, goed veertien dagen geleden, verduidelijkte de Peruaanse ingenieur Tonsmann dat het beeld lichtjes van kleur verandert wanneer het vanuit een andere invalshoek bekeken wordt. Die techniek kan volgens hem niet met menselijke hand geproduceerd worden.

De Peruaanse wetenschapper raakte in 1979 in de ban van het beeld en die passie heeft hem nooit losgelaten. Voor zijn recentste onderzoek vergrootte hij de minuscule afbeeldingen in de ogen tot 2.500 maal toe.

Volgens Tonsmann zou men dan onder meer het portret zien van een indiaan die naar de hemel kijkt, het profiel van een oudere man met een baard (wellicht bisschop Zumarraga) en een jonge man, wellicht de vertaler Juan Gonzalez. De indiaan met baard en moustache is wellicht Juan Diego. Daarnaast is er ook nog een vrouw, een negerslaaf en een man van Spaanse afkomst, die zijn baard gladstrijkt. "Datgene wat er gebeurde toen het beeld vlak voor de bisschop onthuld werd", stelt Tonsmann.

De wetenschapper sloot overigens niet uit dat er ook in het andere oog nog een scène te zien was, die verschilde van deze eerste. Daar zou het portret te zien zijn van een indianenfamilie met enkele omstanders.

Meer dan reden te over dus waarom het beeld van de Madonna van Guadeloupe blijft fascineren. Sinds de zestiende eeuw komen er jaarlijks miljoenen pelgrims naar het wellicht het populairste bedevaartsoord ter wereld. En wie weet heeft het mysterieuze Mariabeeld van het Mexicaanse bedevaartsoord nog veel meer geheimen in petto...
 
 

 

Rorate Zoeken