Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Veel moslims naar Assisi

Veel moslims naar Assisi
VATICAAN (KatholiekNederland/Zenit) - Vrijdag werden tijdens een persconferentie in Rome de namen van de belangrijkste deelnemers aan Assisi 2002 bekendgemaakt. Op de voorlopige lijst van deelnemers aan de interreligieuze Gebedsdag in Assisi staan 300 personen die 44 religieuze delegaties vertegenwoordigen. Vooral de islamitische wereld is goed vertegenwoordigd.
Opmerkelijk is de grote moslimafvaardiging uit Iran. Die lieten in 1986 en 1993 verstek gaan.
De definitieve lijst van deelnemers wordt pas kort voor de gebedsdag bekend gemaakt.

Op de lijst van deelnemers die al hebben toegezegd staan elf orthodoxe patriarchen, geleid door de oecumenische patriarch Bartholomeos I van Constantinopel. Ook vertegenwoordigers van zes oude oosterse kerken en zestien westerse kerken en gemeenschappen hebben de uitnodiging van de paus aanvaard.

Ook het Russisch-orthodoxe patriarchaat stuurt een delegatie naar de bijeenkomst in Assisi, maar de orthodoxe patriarch van Moskou, Alexej II, neemt zelf niet deel. Ook de Grieks-orthodoxe Kerk stuurt een delegatie, al moest de Grieks-orthodoxe aartsbisschop Christodoulos op vraag van de orthodoxe Synode afzeggen.

Het judaïsme wordt vertegenwoordigd door de emeritus-opperrabijn van Rome, Elio Toaff, en zijn opvolger, Riccardo di Segni, en zes andere afgevaardigden van het wereldjudaïsme, waaronder de Franse opperrabijn Samuel René Sirat en David Rosen, de voorzitter van de Kinderen van het Verbond.

Vooral de moslims zijn echter goed vertegenwoordigd. Er worden delegaties uit Saoedi-Arabië, Pakistan, Iran, de Filippijnen, Libanon, Egypte, de Verenigde Staten, Albanië, Bulgarije, Jordanië, Jeruzalem, Libië, Kazakhstan, Turkije en Italië verwacht. Ook de grootmoefti van Bosnië-Herzegovina, Mustafa Ceric, zal aanwezig zijn.
Eén van de boeddhistische vertegenwoordigers is Nichiko Niwano, zoon van Nikkio Niwano. De laatste was de eerste niet-christelijke vertegenwoordiger op het Tweede Vaticaanse Concilie en was ook aanwezig op eerdere bijeenkomsten in Assisi.
De 300 deelnemers worden ontvangen door de paus en 33 kardinalen, aartsbisschoppen en bisschoppen.

Ook de vertegenwoordigers van kerkelijke bewegingen en gemeenschappen als Focolare, Sant'Egidio, Communione e Liberazione, het Neocatechumenaat en de oecumenische kloostergemeenschap van Taizé tekenen present in Assisi.

Tenslotte verwacht men ook delegaties van het judaïsme, boeddhisme, tenrikyo, shintoïsme, islam, jaïnisme, sikhisme, hindoeïsme, zoroastrianisme en de traditionele Afrikaanse godsdiensten.
 
 

 

Rorate Zoeken