Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kardinaal Walter Kasper positief over toenadering Russisch-orthodoxe Kerk

Kardinaal Walter Kasper positief over toenadering Russisch-orthodoxe Kerk
ROME (KerkNet/Zenit) - De Romeinse curiekardinaal Walter Kasper heeft zich in een gesprek naar aanleiding van de gebedsdag voor de wereldvrede in Assisi positief uitgelaten over de toenadering tot de Russisch-orthodoxe Kerk.
Patriarch Alekesej II van Moskou moest weliswaar verstek laten gaan voor de bijeenkomst, maar er was wel een Russisch-orthodoxe delegatie aanwezig. "Laten we zeggen dat er toenadering is, al blijven er een aantal problemen bestaan," zei de prefect van de Pauselijke Raad voor de Eenheid onder de Christenen aan Avvenire. "De ontmoeting van Assisi geeft ongetwijfeld en verdere stimulans aan de oecumenische dialoog. Alle christenen begrijpen drommels goed dat vrede om het getuigenis van eenheid vraagt (..) Desondanks zijn er los daarvan vele andere tekenen die wijzen op de bereidheid van de orthodoxe Kerken om de weg van de oecumene te blijven bewandelen".

Indrukwekkend

De belangstelling van de orthodoxe geestelijken voor het pauselijke initiatief in Assisi was indrukwekkend. Nooit eerder - ook niet bij de eerste bijeenkomst van 1986 - waren er zoveel patriarchen en metropolieten van orthodoxe Kerken voor een door de leider van de katholieke Kerk georganiseerde ontmoeting.

"Vrede start in het hart"

Kardinaal Kasper onderstreepte in het gesprek met de Italiaanse krant Avvenire dat vooral de verklaring van de religieuze leiders om nooit te aanvaarden dat de naam van God gebruikt mag worden om geweld goed te praten bijzonder heel belangrijk is. "Deze symbolische daad is ontzettend belangrijk voor de wereldopinie (...) Het is een plechtig en formeel engagement dat toevertrouwd wordt aan het gemeenschappelijke gebed en dat het verloop van de gebeurtenissen kan veranderen. Want laten we het niet vergeten, vrede start in het hart van de mens als die toelaat om door God geraakt te worden".
 
 

 

Rorate Zoeken