Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Bisschoppen Venezuela weigeren gesprek na verbale aanvallen president Chávez

Bisschoppen Venezuela weigeren gesprek na verbale aanvallen president Chávez
CARACAS, Venezuela (Kerknet, RKnieuws.net) - Het Vaticaan is "ernstig bezorgd" over de constante aanvallen op de katholieke kerk door Hugo Chávez, de president van Venuzuela. De ambassadeur van de Heilige Stoel in Venezuela, Ignacio Quintana, zei dit tegen de krant 'El Universal'.
Afgelopen dinsdag hingen er aanplakbiljetten op alle openbare gebouwen van Caracas, waarop stond dat de kerk 'een kerk van de armen' moest worden. De bisschoppen werden bestempeld als "farizeers" en "hypocrieten".

Nadat de president van Venezuela onlangs opnieuw fel uithaalde naar de katholieke Kerk van zijn land hebben de bisschoppen minder dan ooit zin om nog met Chávez te praten.

Chávez, die eerder de katholieke Kerk in zijn land al "een van de kankers van de revolutie" had genoemd, haalde onlangs opnieuw fel uit, omdat de Kerk zich een fel tegenstander toont van zijn marxistisch geïnspireerde sociale beleid. De president verweet de katholieke kerkleiders dat ze niet de "weg van God" bewandelen en nauwelijks iets doen voor de armen.

Chávez plaatste zijn aanval vlak nadat woensdag in Caracas nog ruim 80.000 Venezolanen betoogden tegen zijn "economische revolutie" en nadat de katholieke Kerk priesters, die openlijk Chavez' beleid steunden, had terechtgewezen.

Een behoorlijk cynische kardinaal Velasco: "Als ik telkens mijn andere wang zou aanbieden, hou ik geen wang meer over. Elke dag is er wel een nieuwe belediging". De kardinaal stelde dat in de gegeven omstandigheden, "als iedereen stokdoof is en vuur op de tong heeft", overleg nog nauwelijks zin heeft.

Chávez is een oud-militair met nationalistische ideeën, en kwam in het recente verleden herhaaldelijk in aanvaring met vakbonden, zakenlieden, de kerk, politieke partijen en de media.
 
 

 

Rorate Zoeken