Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Scherpe brief van Pax Christi aan Israëlische ambassadeur

Scherpe brief van Pax Christi aan Israëlische ambassadeur
In een brief aan de ambassadeur van Israël Eitan Margalit bekritiseert Pax Christi Nederland krachtig de escalerende cyclus van het geweld in Israël en in de bezette Palestijnse gebieden. "Te veel mensen zijn slachtoffers geworden van bloedvergieten en wraak".
Pax Christi spreekt om te beginnen zijn afschuw uit over de aanslagen op Israëlische burgers in Netanya en Jeruzalem, maar oefent tegelijk forse kritiek op de Israëlische regering.
Pax Christi doet op de Israëlische regering een dringend beroep om het uiterste te doen om aan de onderdrukking en het doden van onschuldige burgers een einde te maken, de medische zorg voor alle bevolkingsgroepen te garanderen en stappen te nemen die onderhandelingen mogelijk maken.

De schrijvers van de brief, bisschop Ad van Luyn sdb, voorzitter van Pax Christi Nederland en algemeen secretaris Theo Brinkel sluiten zich aan bij de kritiek van de leiders van kerken in Jeruzalem van 9 maart jl., die ook spraken uit zorg voor de veiligheid van beide volkeren en voor de veiligheid van iedere mens. "Maar", citeert Pax Christi de kerkleiders van Jeruzalem, "de manier waarop de huidige Israëlische regering de situatie behandelt zal noch veiligheid, noch vrede brengen".

Pax Christi schrijft dat alleen onderhandelingen en niet het geweld een oplossing voor het conflict kan brengen. "Onderhandelingen gebaseerd op de uitgangspunten van internationaal recht, zouden moeten leiden tot een soevereine onafhankelijke Palestijnse staat en tot veilige en erkende grenzen voor Israël, met Jeruzalem als gedeelde hoofdstad voor de twee volkeren en als heilige stad voor de drie monotheïstische godsdiensten."

Pax Christi zegt aan de ambassadeur verder verontrust te zijn over de Israëlische operaties in de verschillende vluchtelingenkampen, waar honderden mensen zijn gearresteerd, eigendommen zijn vernield en voor de bevolking een avondklok is ingesteld. Palestijnse steden zijn met zwaar materiaal aangevallen door het Israëlische leger. Pax Christi noemt mensenrechtenrapporten waarin zelfs sprake is van aanvallen op medische zorgverleners en hun voertuigen. "Wij geloven dat dit geweld niet de juiste weg is om het Palestijnse geweld te stoppen. Het zal slechts verder Palestijns geweld en wraak provoceren'', aldus Pax Christi.
 
 

 

Rorate Zoeken