Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Bisschoppen waarschuwen tegen toenemend antisemitisme

Bisschoppen waarschuwen tegen toenemend antisemitisme
UTRECHT (RKnieuws.net) - De Nederlandse bisschoppen waarschuwen tegen de toename van antisemitische uitingen in West-Europese landen, waaronder Nederland. In een verklaring veroordelen zij "elke vorm van antisemitisme ten sterkste". Op 4 mei worden in Nederland de slachtoffers van het Nazi-regime herdacht, onder wie meer dan 100.000 joodse Nederlanders.
De bisschoppen betreuren het zeer dat in verband met het conflict in het Midden-Oosten leden van de joodse gemeenschap in Nederland "mede vanwege hun diepe en wezenlijke verbondenheid met de staat Israël in toenemende mate het slachtoffer worden van verbaal en fysiek geweld".

Dodenherdenking

De bisschoppelijke verklaring werd gepubliceerd aan de vooravond van de dodenherdenking. "Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van het Nazi-regime, onder wie meer dan honderdduizend joodse Nederlanders", aldus de verklaring. "De geschiedenis heeft ons geleerd waakzaam te zijn en te blijven."

De bisschoppen stellen vast dat hun zorgen worden gedeeld door veel Nederlanders die zich betrokken voelen bij de dramatische gebeurtenissen in Israël en de Palestijnse gebieden.

Zij voegen hier aan toe: "In ons land heeft iedereen de vrijheid uiting te geven aan de eigen betrokkenheid en solidariteit met Israël, met de Palestijnen, of met beide. [..] Deze vrijheid mag echter geen vrijbrief zijn om op te roepen tot haat jegens en discriminatie van een bepaalde groepering of een heel volk."

Kerkelijk anti-judaïsme

In de verklaring herhalen de bisschoppen hun afwijzing van een traditie van "kerkelijk anti-judaïsme", die heeft bijgedragen tot een klimaat waarin de moord op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog kon plaatsvinden. Met paus Johannes Paulus II veroordelen zij elke vorm van antisemitisme als een "zonde tegenover God en de mens".

<a href="nws_show.php?id=1374">Klik hier voor de verklaring van de Nederlandse bisschoppen.</a>
 
 

 

Rorate Zoeken