Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus roept op tot wederzijds vertrouwen na crisis Geboortekerk

Paus roept op tot wederzijds vertrouwen na crisis Geboortekerk
BETLEHEM (KerkNet) - "Sjalom, halleluja, halleluja!" Met die woorden riep de pauselijke gezant, kardinaal Etchegeray, zondag op tot vrede, tijdens de eerste plechtigheid van latijns-katholieken sinds de bezetting in de Geboortekerk in Betlehem. Ook de Armeense en orthodoxe gelovigen konden zondag hun wekelijkse eucharistie opnieuw in hun vertrouwde kerk vieren.

"Vrede onder mensen en onder de steden kan alleen ontstaan en toenemen als ze in elke mens, in elke stad aanwezig is," zei de Franse curiekardinaal Etchegaray, die door de paus als speciale gezant naar Betlehem gezonden was.

<B>Opluchting

Pater Giacomi Bini, de overste van de minderbroeders, noemde de ontruiming van de Geboortekerk in Betlehem een opluchting voor de hele christelijke wereld. Tegelijk benadrukte hij dat heel wat lijden vermeden had kunnen worden als was geluisterd naar de oplossingen die de Custodie van het Heilig Land had voorgesteld.

"Al te vaak," zo benadrukte hij, "denkt men problemen te kunnen oplossen met de logica van geweld en macht."

Pater Bini deed na het einde van de bezetting een oproep om de wonden te helen en te bouwen aan een cultuur van 'co-habitatie', gedragen door het geloof dat vrede, gebaseerd op rechtvaardigheid en vergiffenis, mogelijk is.

Puinhoop

Eind vorige week kwam na ruim veertig dagen eindelijk een einde aan de bezetting van de basiliek. De puinhoop die de bezetters en de vredesactivisten er hadden achtergelaten, was volgens een woordvoerder van de Grieks-orthodoxe Kerk verschrikkelijk.

Hij klaagde ook aan dat de bezetters het niet zo nauw hadden genomen met de voorschriften voor heilige plaatsen en in de kerk gegeten en gerookt hadden.

Pater Giovanni Battistelli prees de heldenmoed van de mannelijke en vrouwelijke religieuzen die de beproevingen van de voorbije veertig dagen moedig doorstaan hadden. Ook hij had het over de schade die er was toegebracht.

Wederzijds vertrouwen

Paus Johannnes Paulus II toonde zich zondag in Rome vooral tevreden over het feit dat er eindelijk een einde gekomen was aan de bezetting van de Geboortekerk. Hij dankte eenieder die daartoe had bijgedragen en spoorde de bevolking van Betlehem en omstreken aan opnieuw de weg van het geloof te bewandelen en hun vertrouwen in God te stellen.

"De universele boodschap van Betlehem is er een van liefde, rechtvaardigheid, verzoening en vrede. Op die funderingen kunnen we, met respect voor de rechten van de Israëlische en Palestijnse bevolking en in wederzijds vertrouwen, een toekomst uitbouwen", besloot de paus.
 
 

 

Rorate Zoeken