Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Nieuw onderzoek duidt op echtheid Lijkwade Turijn

Nieuw onderzoek duidt op echtheid Lijkwade Turijn
BRUSSEL (KerkNet/KathWeb) - Nieuwe onderzoekstechieken lijken te bevestigen dat de Lijkwade van Turijn echt is. Theologen, historici, artsen en natuurwetenschappers bogen zich tijdens een internationaal congres in Wenen over de nieuwste stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek naar de authenticiteit van de Lijkwade. Elisabeth Maier, de organisatrice van het congres is er zeker van dat de lijkwade geen vervalsing is.
Professor Maier doet beroep op nieuwe onderzoeksresultaten, waaronder de plantenpollen op de lijkwade en onderzoek van de textielstructuur van het doek. Daaruit blijkt volgens haar dat het om een lijkwade uit de tijd van Jezus gaat en is de kans zelfs groot dat het wel degelijk de lijkwade van Christus is.

"Anders moet er in de tijd van Jezus een gekruisigde geweest zijn, die absoluut dezelfde verwondingen had en op dezelfde manier aan zijn dood kwam als Jezus". Wat volgens Maier bijzonder onwaarschijnlijk is.

Onafgebroken belangstelling

Sinds eind vorige eeuw in Turijn de eerste foto's van de lijkwade genomen werden, staat het doek zowat onafgebroken in de belangstelling. De foto's leverden in negatief het portret op van een man die op dezelfde manier was gestorven als Christus.

Belangrijk argument tegen de beschuldiging van vervalsing was dat de fotografie toen pas in haar kinderschoenen stond.

In 1988 werd de lijkwade opnieuw aan een intens onderzoek onderworpen. Uit de datering met de koolstoof14-methode bleek toen dat het doek wellicht uit de vroege middeleeuwen stamde. Dat stemde overeen met de eerste schriftelijke getuigenissen, onder meer in een tekst uit 1350.

Na een verblijf in het Franse Lirey zou het doek naar Cambery verhuisd zijn, waar het in 1532 in een brand ernstig beschadigd werd. Verdedigers van de authenticiteit van het doek menen dat door de brand de waarde van de koolstof14-test vrijwel nihil is.

Nieuwste onderzoeksresultaten

In Wenen werd ook uitvoerig verwezen naar de nieuwste onderzoeksresultaten, zoals de plantenpollen uit de streek van Jeruzalem die op het doek zijn gevonden.

Volgens professor Guiseppe Ghilberti van de Universiteit van Milaan kan de katholieke Kerk zich nauwelijks een beter middel voor evangelisatie bedenken dan deze lijkwade.

Ghilberti meent dat de verering voor de lijkwade niet gebaseerd is op uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek, maar stoelt op de overeenstemming tussen het doek en de getuigenissen die ons via het evangelie en de traditie zijn overgeleverd.
 
 

 

Rorate Zoeken