Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

´Sint Pietersplein was doelwit van moslimterroristen´

´Sint Pietersplein was doelwit van moslimterroristen´
VATICAAN (AD/Corriere/RKnieuws.net) - Moslimterroristen verbonden met Osama Bin Laden's al-Qaeda beweging hadden vorig jaar ver gevorderde plannen voor een terroristische aanslag op het Vaticaan. De Italiaanse binnenlandse veiligheidsdienst DIGOS heeft dit in een rapport bekend gemaakt. In een afgeluisterde vergadering noemde de leider van de terroristische groep het Sint Pietersplein een geschikt doelwit "vanwege het grote aantal slachtoffers".
De veiligheidsdienst waarschuwde volgens de Italiaanse krant 'Corriere della Sera' al op 24 mei 2001 dat een Romeinse terroristische cel, de Salafitische Groep voor Strijd en Gebed, een aanslag wilde plegen op het Vaticaan of op een Amerikaans doelwit in Europa. "De groep zou vertakkingen hebben in Afghanistan. Dat maakt het waarschijnlijk dat het initiatief uitgaat van de bekende Osama bin Laden. Het is mogelijk dat vergelijkbare acties in gang zijn gezet door plaatselijke cellen in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland", voorspelde DIGOS vorig jaar in een uitgelekt rapport.

De leider van de Romeinse cel, Khalifa Mohamed Moussa Ahmed - ook wel `Mohamed de Libiër' genoemd, kreeg uit Londen de opdracht om de haalbaarheid van terroristische acties tegen de Sint Pieter of Amerikaanse doelwitten in Rome na te gaan. De man werd enkele dagen daarop gesignaleerd terwijl hij foto's maakte in een kerk in Venetië waar veel Amerikanen komen. In een vergadering die door de veiligheidsdienst werd afgeluisterd, noemde hij echter het Sint Pietersplein een geschikter doelwit "vanwege het grote aantal slachtoffers".

Twee leden van de terroristische cel werden vervolgens regelmatig op het Sint Pietersplein en op terrasjes aan de Via della Conciliazione gesignaleerd, vanwaar ze het plein goed konden observeren. Toch werd volgens DIGOS het plan twee maanden later plotseling opgeschort, waarschijnlijk omdat, naar later bleek, alle aandacht van al-Qaeda werd opgeëist door de voorbereiding van de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon.

Het is volgens de veiligheidsdienst niet uitgesloten dat de oude plannen alsnog uitgevoerd worden. De Italiaanse minister Martino van Defensie zei onlangs dat hij een grote aanslag verwacht in Italië. Na de aanslagen op 11 september werden in en rond het Vaticaan strenge veiligheidsmaatregelen ingevoerd. Ook de 'no-fly-zone' boven het Vaticaan werd uitgebreid.
 
 

 

Rorate Zoeken