Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Amerikaanse kardinaal: "steeds meer Amerikanen tegen doodstraf"

BRUSSEL (KerkNet/Zenit) - Volgens de Amerikaanse kardinaal William Keeler zijn er steeds minder Amerikanen voorstander van de doodstraf. Dat wordt volgens hem ook weerspiegeld in het aantal terechtstellingen. Drie jaar geleden waren het er nog 98, vorig jaar daalde het aantal tot 66.
Volgens de kardinaal daalde het aantal voorstanders van 80% in 1980) naar 65% vandaag. De stemming in de publieke opinie is volgens omgeslagen. Vooral de Amerikaanse katholieke Kerk voerde sinds het pausbezoek aan Baltimore fel campagne tegen de doodstraf. Aan de Italiaanse krant Avvenire vertelde hij: "We zijn tenminste nu tenminste niet langer een minderheid."

Een van de motieven die bij de ommekeer de doorslag gaf, is de overtuiging dat iedereen een gelijke kans moet krijgen op een eerlijk proces. "De voorbije jaren is gebleken dat tientallen beschuldigden tot de doodstraf veroordeeld werden, niet alleen omdat ze geen ernstige verdediger hadden, maar ook omdat ze niet op de hoogte waren van hun rechten". Ook door DNA-onderzoek kon de voorbije jaren enkele keren aangetoond worden dat mensen ten onrechte veroordeeld werden.

Kardinaal Keeler vindt het hoopgevend dat men ook in regeringskringen begint te twijfelen aan de legitimiteit van de doodstraf: "Twee staten hebben de executies al uitgesteld ... een beslissing van de rechtbank van New York werd ongeldig verklaard". De kardinaal besluit dat er genoeg hoopvolle tekenen zijn om met de inspanningen verder te gaan.
 
 

 

Rorate Zoeken