Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

120 Stemgerechtigde kardinalen

120 Stemgerechtigde kardinalen
BRUSSEL (KerkNet/CWN) - Met het overlijden van de Duitse kardinaal Degenhardt, de tachtigste verjaardag van de Zwitserse kardinaal Gilberto Agustoni en kardinaal Lorenzo Antonetti bedraagt het totale aantal stemgerechtigde kardinalen nog 120 of het plafond dat door paus Paulus VI in 1973 bepaald was.
In 1999 had paus Joannes Paulus II dat aantal al met twee kardinalen overschreden en na het consistorie van februari 2001 bedroeg het heel eventjes zelfs 184, waarvan 135 stemgerechtigd. De paus hield toen wel rekening met de hoge leeftijd van vele kardinalen en ging er toen ook van uit dat het binnen de twee jaar tot 120 stemgerechtigde kardinalen zou zijn teruggebracht. Momenteel zijn er 174 kardinalen, waarvan er dus 120 stemgerechtigd zijn.
De belangrijkste taak van dit college bestaat sinds paus Niklaas II in 1059 uit de verkiezing van de nieuwe paus. Met het toevertrouwen van de verkiezing van de paus aan de kardinalen ontrok Niklaas II deze verkiezing uit handen van de adel van de stad Rome, die niet zelden een eigen kandidaat probeerde door te drukken.

Bron: Kerknet Vlaanderen
 
 

 

Rorate Zoeken