Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Vrijwilligers in België en Frankrijk zetten zich in voor "alternatieve vakanties"

BRUSSEL (KerkNet/SIR) - Vlak voor zijn vertrek naar de Wereldjongerendagen sprak de paus zijn sympathie uit met mensen, die om een of andere reden niet op vakantie kunnen, zoals oudere en zieken mensen, mensen in de gevangenissen of wie te arm is om een vakantie te betalen. Voor Italiaanse persagentschap SIR een aanleiding om een uitvoerige bijdrage te maken over mensen die als vrijwilliger anderen een 'alternatieve vakantie' trachten te geven.
Als voorbeeld haalt SIR een project aan van de Belgische Caritasafdeling in Brussel, waarbij jonge mensen een week in een bejaardentehuis doorbrengen. Maurits Timmermans, de directeur van het Magnolia Instituut in Jette, zegt dat dit een belangrijke ervaring is voor zowel de jongeren als de bejaarden.

In het instituut verblijft een 160-tal bejaarden. Vanaf 14 juli kregen ze het gezelschap van een groep jongeren. "Dit is een kans om een mens in een zwak en lijdend lichaam te ontdekken en hen te helpen beter de gevoelens, de dromen en de wonderlijke herinneringen van ouderen te begrijpen."

Een van de jonge Brusselse deelneemsters, Joelle Desmet, zegt dat ze aan het initiatief niets dan goede herinneringen heeft overgehouden. "Ze helpen me ook beter het verlangen van bejaarden om nuttig te zijn, te begrijpen. Vriendschap is snel gelegd: ik geef zo weinig en krijg zoveel terug". Ook de 16-jarige Vlaamse Anneleen Verstreken getuigt dat de uitwisseling voor iedereen een positieve ervaring is. Ze wijst er ook op dat haar participatie een kans is om haar Frans een beetje te verbeteren.

Parijs

Ook elders worden gelijkaardige projecten opgezet. Sir haalt het voorbeeld aan van Parijs waar Pierre Lana, een permanente diaken, zorgt voor tijdelijke voedselbedelingen en onderdak. Dat initiatief kreeg de titel "Août secours alimentaire". Bij het project worden de deuren van vier sacristieën van Parijse kerken tijdens de maand augustus voor de meest behoeftigen opengezet. Dagelijks wordt er tussen 18.30 en 20 uur voedsel bedeeld. Zo werden er vorig jaar ruim 250.000 gratis maaltijden verspreid.

De methode is eenvoudig. Gastvrijheid, spel voor de kinderen en een tas koffie voor de volwassenen. Kortom de ideale sfeer om mensen de kans te geven met iemand een babbeltje te slaan.

Vlaanderen

Ook Vlaanderen rekent op jongeren die, al was het maar een week, voor andere tijd willen maken. Een overzichtje van de initiatieven is opgenomen in de vakantiekrant die in sommige secundaire scholen ook onder de laatstejaars verspreid wordt. Een ingekort overzicht van die vakantiekrant is ook te vinden op de website van de Interdiocesane Jeugddienst: <a href="http://www.ijd.be">www.ijd.be</a> (rubriek: vakantie)
 
 

 

Rorate Zoeken