Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus doet oproep tot vrede in Midden-Oosten

Paus doet oproep tot vrede in Midden-Oosten
CASTEL GANDOLFO (KerkNet) - Paus Johannes Paulus II heeft zondag tijdens het Angelus opnieuw een oproep gedaan voor vrede in het Heilig Land. "Niemand kan voor dit humanitaire drama onverschillig blijven", zei de paus tegen de gelovigen. De paus bood zondag zijn bemiddeling aan en pleitte impliciet voor een internationale vredesmacht om het conflict te beëindigen.
De paus zei zondag dat de internationale gemeenschap "een meer vastberaden rol moet spelen om een vruchtbare dialoog tussen beide partijen tot stand te brengen".

Opmerkelijk was zijn pleidooi voor een internationale vredesmacht, omdat die oplossing door Israël wordt afgewezen.

Paus JoHannes Paulus II riep de Israëlische en Palestijnse leiders op opnieuw de weg van de onderhandeling te kiezen. De paus bood daarbij zijn bemiddeling aan om een gunstig klimaat te scheppen waarin men de vredesgesprekken opnieuw op gang kan trekken.

"Niemand kan onverschillig blijven bij dit humanitair drama dat geen 'spiraal van de hoop' lijkt te kennen".

Volgens KIPA veroordeelde de paus het lijden van het Palestijnse volk, dat van zijn eigen gronden verjaagd werd en waar een permanente staat van beleg heerst. De Israëlische bevolking leeft dan weer met de 'permanente angst voor nieuwe terreuraanslagen'. Daarom vroeg de paus de christenen in de hele wereld te bidden, "opdat de schreeuw zou gehoord worden van diegenen die in het Heilig Land lijden en sterven".

"Wanneer gaat men begrijpen dat het samenleven van het Hebreeuwse en Palestijnse volk niet kan geboren worden uit wapens?", zei de paus die het geweld en de terreurdaden veroordeelde en benadrukte dat niemand, ongeacht de etnische groep waarvan hij lid is, het recht heeft weerloze burgers te doden.

Ten slotte sprak hij ook zijn solidariteit uit met de christenen in het Midden-Oosten en veroordeelde de schendingen van de godsdienstvrijheid. Hij verwees hierbij naar het feit dat vele christenen door het uitgaansverbod niet langer aan de eredienst kunnen deelnemen.

Paus Johannes Paulus II had zaterdag ook al de recente terreuraanslagen in Pakistan veroordeeld. In een rouwtelegram aan de pauselijke nuntius in Islamabad noemde de paus de aanslagen tegen een christelijk schooltje in Murree en een christelijk ziekenhuis in Taxila "afschuwelijke misdaden".

De paus veroordeelde in zijn telegram alle geweld en vernieling en hij riep de internationale gemeenschap op haar inspanningen te verdubbelen "om samen en met respect voor elkaar" te bouwen aan een wereld van vrede en rechtvaardigheid, waar geen plaats is voor zulke aanslagen tegen het menselijke leven en de waardigheid.
 
 

 

Rorate Zoeken