Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Katholieken en Mormonen blijven groeien in VS

Katholieken en Mormonen blijven groeien in VS
WASHINGTON (KerkNet - CathoBel) - De Kerk van Jezus Christus en de Heiligen van de Laatste Dagen - zo heet de mormoonse kerk voluit - is de jongste tien jaar met maar liefst 19% aangegroeid. De katholieke Kerk haalt met een aangroei van 16% de tweede plaats.
De katholieke kerk blijft met haar 62 miljoen getrouwen de grootste Amerikaanse kerkgemeenschap. De presbyterianen daarentegen verloren de laatste tien jaar ruim 12% van hun aanhang.

Uit het recente statistische onderzoek dat de katholieke Kerk in de VS heeft laten uitvoeren blijkt dat de mormonen (4,2 miljoen leden) en The Assembly of God (2,6 miljoen) de voorbije tien de grootste groei hebben gekend.

De protestantse kerken daarentegen, en dan vooral de meest 'liberale' onder hen - doen het allesbehalve goed. Zo tellen de presbyterianen bijvoorbeeld nog slechts 3,1 miljoen getrouwen. De eerder behoudsgezinde Conventie van Zuidelijke Baptisten boekte wel een winst van 4,9% en blijft met haar aanhang van 20 miljoen leden de omvangrijkste Amerikaanse protestantse kerk.

Dat ook de katholieke kerkgemeenschap in de VS ondanks alle problemen toch is blijven aangroeien, wordt grotendeels verklaard door de aanzienlijke Spaanstalige inwijking het voorbije decennium. Niettemin kon uit het onderzoek, uitgevoerd door het katholieke 'Glenmary Research Center', niet precies worden afgeleid hoe groot die impact van de Spaanssprekenden op de katholieke bevolking eigenlijk is geweest.

In de VS wonen nu ca. 6 miljoen al of niet praktiserende joden en er zijn 1,6 miljoen moslims, die regelmatig een moskee bezoeken. Het totale aantal moslims ligt hoe dan ook een stuk hoger. Over het aantal zwarte kerkgangers, zoals de Nationale Conventie van Baptisten, is voorlopig geen betrouwbaar statistisch materiaal voor handen.
Clifford Grammich, die het onderzoek leidde, preciseert dat de gepubliceerde cijfers eerder een algemene tendens aanduiden veel meer dan een exact cijfer van de gelovigen. Hij laat overigens opmerken dat slechts 50,2% van de ca. 281 miljoen Amerikanen aangesloten is bij een religieuze groepering. Dat is 5% minder dan in 1990.
 
 

 

Rorate Zoeken