Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Prins Claus bijgezet in familiegraf te Delft

Prins Claus bijgezet in familiegraf te Delft
DELFT (RKnieuws.net) - Vandaag is het lichaam van prins Claus tijdens een rouwdienst in de Nieuwe Kerk in Delft bijgezet in het familiegraf van de Oranjes. Dichter en voormalig priester Huub Oosterhuis zei in een overweging dat Claus zijn leven lang probeerde het bijbelse visioen van recht en gerechtigheid inhoud te geven.
Volgens Huub Oosterhuis was prins Claus "niet zo'n kerkganger". Hij sprak niet over religieuze ervaringen, en "het woord God kwam niet over zijn lippen. Iedere dogmatische stelligheid was hem vreemd. Hij had meer vragen dan antwoorden."

Prins Claus ontdekte na de Tweede Wereldoorlog het Oude Testament, waarin Liefde als praktische solidariteit wordt gepresenteerd. "Heb lief de vreemdeling; jaag hem niet op, jaag haar niet weg", aldus Huub Oosterhuis.

Oosterhuis vertelde dat hij op Koninginnedag dit jaar op bezoek was bij de prins in het AMC. Via de televisie volgden ze het bezoek van de koninklijke familie aan Hoogeveen en Meppel. "Daar zijn ze", had hij gezegd terwijl hij naar zijn vrouw en familie wees. "Ze doen het goed. Daar was mijn plaats, naast haar."

"In zijn jeugd wist ik niet waar ik bij hoorde" zei Claus volgens Oosterhuis, "Duitsland, Afrika? Daar kwam Nederland nog bij. Nu hoor ik bij hen".

De dienst werd verder geleid door de hervormde emeritus-predikant C. ter Linden.

Onder de genodigden bij de uitvaartdienst waren ook kardinaal Simonis en bisschop van Luyn van Rotterdam. Ook mgr. Bär, een goede vriend van de koninklijke familie, was bij de plechtigheid aanwezig.
 
 

 

Rorate Zoeken