Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Archeologische vondst bewijst mogelijk bestaan Jezus

Archeologische vondst bewijst mogelijk bestaan Jezus
BRUSSEL (KerkNet/NBC/Ananova) - Archeologen zijn op een grafkist gebotst met de Aramese inscriptie "Jakobus, zoon van Jozef, broer van Jezus". Het is mogelijk het oudste tot op heden bekende bewijs dat Jezus echt geleefd heeft. De Franse geleerde Lemaire, specialist in inscripties uit de Oudheid, publiceerde zijn bevindingen in het nieuwe november/december-nummer van het gezaghebbende Biblical Archaeology Review, dat gisteren verscheen.
De Aramese woorden op de stenen kist zijn volgens de Franse wetenschapper en paleograaf André Lemaire van de 'École Pratique des Hautes Études' van de Parijse Sorbonne een vorm van cursiefschrift, dat enkel tijdens de periode van 10 tot 70 na Christus gebruikt werd. André Lemaire gaat ervan uit dat de kist wellicht uit het jaar 63 na Christus stamt.

Timmermanszoon
De paleograaf schrijft in zijn bijdrage dat oude inscripties typisch zijn voor oude koninklijke monumenten of praalgraven van heersers en andere belangrijke figuren uit die tijd. Maar Jezus, een timmermanszoon, was iemand van het volk. Daardoor is het hoe dan ook uitzonderlijk dat er gegevens opduiken over de familie van Jezus.

Voornamen
Lemaire noemt de ontdekking nog om een tweede reden belangrijk. Ze bevestigt het bestaan van Jozef als vader van Jezus en van Jakobus, als zijn broer en leider van de eerste christelijke Kerk in Jeruzalem (cfr. Matteus 13,55-56 en Gal 1,18-19). Lemaire schrijft dat de voornamen in die tijd op zich niet uitzonderlijk waren, maar uitzonderlijk is wel de combinatie van de drie samen. Daarom mag men ook met grote waarschijnlijkheid aannemen dat ze naar de historische Jezus verwijzen.

Privé-collectie
Volgens de Biblical Archaeology Review maakt de kist deel uit van een privé-collectie in Israël. Uit laboratoriumtests is inmiddels gebleken dat de stenen kist uit de streek van Jeruzalem afkomstig is. De kist is een van de weinige voorwerpen uit de Oudheid met een verwijzing naar figuren uit het Nieuwe Testament. Wel werd er in 1990 al een grafmonument ontdekt van Kajafas, de hogepriester die Jezus overleverde aan de Romeinen, en een inscriptie op een monument waarop Pontius Pilatus vermeld wordt. Volgens Hershel Shanks van het Biblical Archaeology Review is de stenen kist van Jakobus wellicht de belangrijkste ontdekking voor de archeologie van het Nieuwe Testament.

De volledige bijdrage over de ontdekking is na te lezen op: <a href="http://www.biblereview.org/bswb_BAR/bswbbar2806f1.html">http://www.biblereview.org/bswb_BAR/bswbbar2806f1.html</a>
 
 

 

Rorate Zoeken