Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus houdt historische toespraak in Italiaans parlement

Paus houdt historische toespraak in Italiaans parlement
ROME (RKnieuws.net/ND) - Als eerste paus in de geschiedenis van Italië heeft Johannes Paulus II vandaag een werkbezoek bracht aan het gebouw van het Italiaanse parlement. In zijn toespraak, die veelvuldig door applaus werd onderbroken, sprak de paus onder andere over de situatie in het Midden-Oosten en over het internationale terrorisme "waarbij op volledig verstoorde wijze de grote godsdiensten worden betrokken".
De paus sprak tijdens zijn ongeveer drie kwartier durende toespraak eveneens over een aantal onderwerpen waaraan hij zelf in de 24 jaar van zijn pausschap aandacht heeft gegeven, zoals respect voor de menselijke waardigheid, democratie, vrede en gerechtigheid.

Bevolkingsgroei

De paus maakte enkele opvallende opmerkingen over de Italiaanse bevolkingsgroei. De Italianen zouden volgens de paus meer kinderen moeten krijgen om "de crisis van het geboortecijfer" op te lossen. Hij drong er bij de regering op aan maatregelen te treffen "opdat de taak van het krijgen en opvoeden van kinderen zowel sociaal als economisch minder belastend wordt". Italië heeft een van de laagste geboortecijfers ter wereld. De bevolking vergrijst daardoor zodanig dat de Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat er straks niet genoeg inkomsten meer zullen zijn om de pensioenen van de ouderen te bekostigen.

Strafvermindering

De paus riep verder op tot clementie voor gevangenen in de vorm van strafvermindering. De paus bracht dit idee al eerder naar voren tijdens een mis in een gevangenis in Rome in 2000. Volgens de paus zou clementie de gedetineerden motiveren om met zichzelf in het reine te komen en beter te herintegreren in de maatschappij.

Verder waarschuwde de paus dat de Europese Unie zich niet louter met politieke en economische zaken moet bezighouden en het christelijke erfgoed van Europa niet mag vergeten.

Verhoudingen Vaticaan-Italië

De verhoudingen tussen het Vaticaan en de Italiaanse regering waren de afgelopen 140 jaar vaak slecht. De kerk erkende de Italiaanse eenheidsstaat in eerste instantie niet. Met de verovering van Rome door het Italiaanse leger in 1870 werd de zeggenschap van de paus over Rome en een groot aantal omliggende gebieden sterk ingeperkt.

Het Vaticaan weigerde tientallen jaren de verovering van Rome door de Italiaanse troepen te erkennen. Pas in 1929 ondertekenden de Italiaanse regering en het Vaticaan een wederzijds erkenningsverdrag en werd het rooms-katholicisme tot staatsgodsdienst uitgeroepen. Uiteindelijk verbeterden de verhoudingen steeds meer. Als teken van de gegroeide goede verstandhouding werd Johannes Paulus II vorige maand als ereburger van Rome gehuldigd.
 
 

 

Rorate Zoeken