Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Britse Kardinaal geeft fouten rondom misbruik toe

Britse Kardinaal geeft fouten rondom misbruik toe
LONDEN (RKnieuws.net) - Kardinaal Cormac Murphy-O'Connor, hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Engeland en Wales heeft in een interview met de BBC toegegeven dat "naief en onwetend" was toen hij maatregelen moest nemen tegen van misbruik beschuldigde priesters.
Toch denkt de Kardinaal er niet over om op te stappen.
Kidscape, een belangengroep voor misbruikslachtoffers heeft de afspraken al afgedaan als 'te laat en te gering.'
De Kardinaal erkende in het interview dat de Kerk de beschuldigingen rondom misbruik niet serieus genoeg genomen heeft en daarna ook tekortschoot in haar medelijden jegens de slachtoffers. "Het probleem [van misbruik] is overal, misbruik vind vooral plaats in families," zo zei de Kardinaal "maar wanneer een priesters zich schuldig maakt aan misbruik is het nog beschamender."

<B>Father Hill</B>

In het interview ging de Aartsbisschop van Westminster ook verder in op de geruchtmakende zaak van Fr. Michael Hill. Toen hij nog bisschop van Arundel en Brighton was, plaatste Murphy-O'Connor hem over naar het vliegveldpastoraat, toen hij te horen kreeg van Hill's pedofiele activiteiten.
Afgelopen maand werd Hill veroordeeld tot vijf jaar cel, na het toegeven van een hele serie van misbruikgevallen.

<B>Murphy-O'Connor blijft</B>
De Kardinaal verzekerde het publiek dat de Kerk uit de recente schandalen goede lessen voor de toekomst heeft getrokken. Hij bood opnieuw zijn excuus aan en vertelde dat de Kerk het hele probleem nu beter begrijpt, en daar nu ook gerichte, effectieve richtlijnen voor heeft.
De Kardinaal vind dat hij de Kerk nu beter kan helpen door de problemen die er zijn aan te pakken, dan door af te treden. Want, zo zei hij: "Mijn werk is nu om, samen met de andere bisschoppen, de nieuwe richtlijnen te implementeren. Zodat we een klimaat voor de bescherming van kinderen hebben in de hele kerk van Engeland en Wales. We zullen er op toezien dat enige fout die in het verleden is gemaakt nooit, nooit, nooit weer zal voorkomen."

<B>Kop in het zand</B>
Kardinaal Murhphy-O'Connor zei dat hij als bisschop en priester natuurlijk veel zorg heeft voor priesters. "Maar," zo voegde hij toe "ik geef ook erg veel om kinderen."
Michelle Elliott, voorzitter van Kidscape, zei dat de uitspraken van de Kardinaal weinig betekenen voor slachtoffers van misbruik. Tegenover BBC News Online verklaarde ze dat het voor haar onmogelijk is om te geloven dat de Kardinaal zich in de jaren '80 en '90 niet bewust was van de problemen rondom kindermisbruik.
Mevrouw Elliott zei verder dat "als dat het geval was, hij zijn kop in het zand had gestoken. Er waren immers TV-reportages, radioprogramma's en krantenartikelen over het misbruik. Er zijn geen verontschuldigen mogelijk, ik ben niet overtuigd." In het licht van de huidige ontwikkelingen zou de Kardinaal af moeten treden, aldus mevrouw Elliott, want: "Als de Kerk meent wat ze zegt, zou zij schoon schip maken, maar ik ben bang dat dat niet gaat gebeuren."
 
 

 

Rorate Zoeken