Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus: "UNESCO moet bruggen bouwen om oorlogen te voorkomen."

PARIJS (RKnieuws.net/Zenit) - De paus heeft de organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van de VN (UNESCO), in een brief opgeroepen om bruggen te bouwen om zo oorlogen te voorkomen.

De brief werd verstuurd ter gelegenheid van het feit dat het Vaticaan zich 50 jaar geleden bij UNESCCO aansloot. De brief werd voorgelezen tijdens een feestelijk symposium met de naam "De Kerk stelt waarheid en vrede voor." Vooraanstaande aanwezigen waren Kardinaal Poupard, voorzitter van de pauselijke raad voor cultuur, en de aartsbisschop van Parijs, Kardinaal Jean-Marie Lustiger.

"Bruggen bouwen"

In zijn brief zei de paus dat de belangrijkste taak van UNESCO volgens hem bestond uit "het bouwen, of herbouwen, van bruggen tussen volkeren. Vooral door de vorming van het bewustzijn."
Volgens de paus is dit "een van de belangrijkste uitdagingen die globalisering stelt. Deze moet niet leiden tot een vervagen van culturen, noch tot een volledige onderwerping aan de wetten van de markt. Globalisering moet ons in staat stellen de gezamenlijke, rechtmatige rijkdommen in dienst van allen te stellen."

In een interview met de Italiaanse krant Avvenire zei Kardinaal Poupard dat de toetreding van het Vaticaan tot UNESCO destijds het resultaat was van een zorgvuldig over vijf jaar uitgezet pad van voorbereiding.
De rol van het Vaticaan bestaat er volgens Poupard uit om "de humanistische inspiratie in het centrum van de aandacht te stellen."

<B>Nieuwe rol UNESCO

Na de Koude Oorlog is er volgens Poupard een nieuwe rol weggelegd voor UNESCO. De organisatie moet antwoord geven op de nieuwe vragen die zijn opgekomen in deze tijd van "blind terrorisme en vervagende bio-ethische grenzen."

Bovenal moet UNESCO vooral ingaan op de vraag die de mens zichzelf vandaag stelt: "Wat is het lot van een mens die teruggebracht is tot een homo economicus?" 
 

 

Rorate Zoeken