Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kerkbezoek Ierland stijgt

Kerkbezoek Ierland stijgt
DUBLIN (KerkNet/CWN) - Voor het eerst sinds bijna veertig jaar stijgt het aantal misgangers in Ierland. Dat werd gemeld door de Sunday Times. Volgens de krant worden de priesters in Dublin geconfronteerd met een daling van de inkomsten van zondagsomhalingen, maar daar tegenover staat dat het aantal bezoekers van de zondagsdiensten steeg.
“Mensen namen in het verleden maar matig deel, maar de mensen komen nu terug”; verklaarde Ierse priester Eugene Taafe, die in de voorbije zes maanden zijn schare trouwe gelovigen bijna zag verdubbelen.
In de jaren zestig ging goed negentig procent van de Ieren elke zondag naar de eucharistie, maar bij het begin van de jaren negentig was dat aantal tot 60% gedaald.
“We hebben nog geen definitieve cijfers, maar het aantal lijkt op sommige plaatsen te stijgen”, verklaarde de Ierse priester. Dat stelt soms ook praktische problemen. Op een aantal plaatsen konden de vrouwelijke religieuzen die hosties bakken de vraag slechts nauwelijks volgen. Zuster Gabrielle van de redemptoristinnen schatte dat er zo’n 20% meer aanvragen zijn. Ook bij de karmelietessen was er een gelijkaardige stijging van 300.000 broden per week naar 400.000 tijdens de voorbije vasten.
Helaas vertaalde die stijging zich voor de meeste parochies niet in extra inkomsten van de omhalingen. In het aartsbisdom Dublin daalden die inkomsten voor het derde jaar op rij tot goed 5,5 miljoen dollar. Er was wel een lichte stijging van de volledige inkomsten van gezinnen en schenkingen voor priesters van 34,1 miljoen tot 35 miljoen dollar.

Bron: Kerknet Vlaanderen
 
 

 

Rorate Zoeken