Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Moeder Teresa in 2003 zaligverklaard

Moeder Teresa in 2003 zaligverklaard
VATICAANSTAD (KerkNet/RKnieuws.net) - Met de uitvaardiging van enkele decreten heeft Paus Johannes Paulus II vanochtend een aantal zalig- en heiligverklaringen mogelijk gemaakt. Daaronder ook de langverwachte zaligverklaring van moeder Teresa, die op 19 oktober 2003 in Rome zal plaatsvinden. Met de decreten werd bovendien de weg vrijgemaakt voor de zaligverklaring van de Belgische Minderbroeder Valentius Pacquay, van de Duitse religieuze Maria Tauscher, en de heiligverklaring van de Duitse priester Arnold Jansen. De laatsten hebben beiden ook in Nederland gewerkt.
Paus Johannes Paulus II kondigde vanmorgen om 11 uur een decreet af waarin een wonder van Valentius Pacquay, beter bekend als het "Paterke van Hasselt", erkend wordt. Daarmee kan de Belgische Minderbroeder weldra zalig verklaard worden.

Moeder Teresa

Blikvanger zijn echter de decreten over Moeder Teresa, waarvan de paus zowel de goddelijke deugden als een wonder erkende. De paus kondigde decreten af die de zalig- en heiligverklaring van in totaal achttien mensen dichterbij brengen. Daaronder ook Moeder Maria-Teresa (Maria Tauscher), een Duitse non die in 1891 in Berlijn de orde van de karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus stichtte, en decreten voor Ivan Merz (1896-1928) en de religieuze Maria van Jesus Petkovic (1892-1966) die de paus beiden in mei of juni tijdens zijn verblijf in Kroatië zal zalig verklaren.

Arnold Jansen

De paus maakte met een decreet ook de weg vrij voor de heiligverklaring van de Duitse priester Arnold Jansen, die in 1875 in het Nederlands-Limburgse Steyl de basis legde voor de missiecongregatie van het Goddelijk Woord (de missionarissen van Steyl), een congregatie die ook heel wat Vlaamse en Nederlandse jongeren naar de missies stuurde.

Het 'Paterke van Hasselt'

In Vlaanderen gaat de meeste aandacht uit naar de erkenning van het wonder van Valentius Pacquay. De Theologische Commissie van het Vaticaan had eerder al unaniem de genezing van Martha Claes uit Melveren bij Sint-Truiden als een mirakel erkend. De Belgische delegatie - onder leiding van de provinciale vicaris van de Minderbroeders, Bob Van Laer - hoorde vandaag hoe dit wonder nu ook officieel erkend werd. Het proces voor de zaligverklaring van Valentius Pacquay (1828, Tongeren - 1905, Hasselt) werd in 1908 opgestart. Het 'Paterke van Hasselt' stond vooral bekend wegens zijn inzet voor de naasten, de verkondiging van het Woord Gods en zijn bediening van het biechtsacrament. Zijn faam als heilige werd nog versterkt toen bleek dat zijn lichaam en zijn habijt dat in 1926 nog zo goed als intact was.

Heroïsche deugden

Vandaag werden decreten afgekondigd met de erkenning van de heroïsche deugden van de Italiaanse priester Carlo Gnocchi (1902- 1956); de Duitse karmelietes Anne-Marie Tauscher van den Bosch (1855-1938); de karmelitaanse missionaris Rosa Curcio (1877-1957) en Moeder Teresa.

Wonderen

Daarnaast werden er decreten afgekondigd met de erkenning van wonderen, toegeschreven aan Moeder Teresa; Giacomo Alberione (1884- 1971); de Belgische Minderbroeder Valentin Paquay (1828- 1905); de Spaanse priester Bonifacio Rodríguez Castro (1837- 1905); de Italiaanse vrouwelijke religieuze Giulia Salzano (1846- 1929); Ivan Merz (1896-1928) en de Kroatische religieuze Marie de Jesus Petkovic.

Ten slotte volgde er nog een reeks decreten met de erkenning van een tweede wonder, toegeschreven aan de Italiaanse missionaris (en latere bisschop in Soedan) Daniel Comboni (1831-1881); de Poolse bisschop Joseph Sebastien Pelczar (1842- 1924); de Duitse priester Arnold Janssen (1837- 1909); de Italiaanse missionaris Joseph Freinademetz (1852- 1909); de Italiaanse religieuze María de Mattias (1805- 1866); de Spaanse religieuze Angela de la Cruz Guerrero (1846-1932) en Virginia Centurione Bracelli (1587- 1651). Dankzij deze decreten kunnen deze laatsten heilig verklaard worden.
 
 

 

Rorate Zoeken