Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Bisschop Muskens hoopt op nieuwe Pim Fortuyn

Bisschop Muskens hoopt op nieuwe Pim Fortuyn
AMSTERDAM (Telegraaf) - Bisschop Muskens van Breda hoopt op een nieuwe Pim Fortuyn die de mensen wakkerschudt. De wereld lijdt onder armoede terwijl het rijke Westen weigert te delen. Muskens zegt dit vandaag in een interview met de krant De Telegraaf. "Er moet iemand opstaan die ons de ogen opent".
"Het is een teken aan de wand, die neiging om maar te consumeren", zegt Muskens in het interview. Opgezweept als we worden door al die reclame van meer en luxer. We zitten gevangen in dat consumentisme. Ik heb het wel eens geestelijke verpaupering genoemd. Als je slechts praat over het geluk dat consumptie je zal brengen. Je creëert er onrust mee in je innerlijke leven, of je sust je geest er juist mee in slaap. Zo raken we steeds meer vervreemd van een goed en gelukkig leven. Opgejaagd als we worden door de terreur van de markt. Van meer, verder, sneller en beter."

11 September

"Na de aanslag op New York, 11 september, hadden de Amerikanen niet alleen moeten zeggen: 'We pakken de terroristen aan'. Ze hadden erbij moeten zeggen: 'En we geven de helft van onze dollars aan die arme landen'. De diepste achtergrond van terrorisme, hoe verwerpelijk ook, is uiteindelijk toch dat generaties lang lijden aan de gevolgen van armoede."

Armen komen hun deel halen

"We moeten onszelf [..] realiseren dat Nederland nooit meer alleen van de autochtonen zal zijn. We zitten nu zelfs in de nadagen van onze oude cultuur. Binnen twintig jaar zullen vier miljard Aziaten zich over de wereld uitstorten. Waarom? Omdat ze hun deel komen halen. Er is te veel ongelijkheid in deze wereld".

"Ik heb lang gereisd en geleefd in Azië, ik ken de armoede, de energie en de potentie van de Aziaat. Ik ben bang dat de collectieve drift van deze volken om de dood van hun tienduizenden kinderen die van ontbering stierven, niet in toom is te houden. Zeker niet zolang we maar krampachtig vasthouden aan onze rijkdom. We zullen moeten gaan delen."

Apathisch

"Er zijn 57 miljoen mensen aids-patiënt. Een ongekende catastrofe, maar als je ziet hoe apathisch we zijn geworden; dat de mensheid als geheel er niet meer door gegrepen raakt! Terwijl in dit leven toch alles draait om aandacht voor elkaar." Van de huidige politiek verwacht hij geen wonderen. "Nee. Die zitten in een systeem. Geen enkel systeem zal ons uit deze ellende halen. Er moet iemand opstaan die ons de ogen opent. Iemand die de leiderschapskwaliteiten heeft om ons wakker te schudden."

Een nieuwe Pim Fortuyn

"Eigenlijk hoop ik op een nieuwe Pim Fortuyn. Als je ziet wat die man heeft klaargespeeld, dat is enorm. Je hebt iemand als hij nodig, iemand die de juiste woorden weet te vinden en zijn verhaal kan overbrengen op de media. Ik vond hem overigens niet alleen goed, want hij had ook een gevaarlijke kant, hij had minder tegen de allochtonen moeten zijn. Maar hij kon dingen in beweging brengen en had het lef dwars te liggen. Zo iemand moet het zijn."

Het hele interview is te lezen in de Telegraaf van dinsdag 24 december.
 
 

 

Rorate Zoeken