Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus is "ernstig bezorgd" over mogelijke oorlog in Irak

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Paus Johannes Paulus II is "ernstig bezorgd" nu spanningen blijven groeien rond een mogelijke oorlog in Irak. Aartsbisschop Martino, de voorzitter van de Raad Justitia et Pax, zei dit in de Italiaanse krant "La Reppublica".
Volgens Martino is de paus zeer bezorgd. "De paus beleeft het drama van dit moment, hij voelt zich persoonlijk betrokken".

Geen unilaterale actie

Volgens aartsbisschop Martino kan geen enkel land op zijn eentje politie-agent spelen ten aanzien van de rest van de wereld. Een unilaterale actie van de Verenigde Staten keurt hij af.

Sommige Amerikanen vinden dat de Verenigde Staten desnoods alleen moeten optreden tegen Irak. Volgens de voorzitter van Justitia et Pax is dat "omdat de Amerikaanse maatschappij erg hecht is, en zeker van zichzelf. De aanval op 11 september, en het feit dat ze nog nooit aangevallen waren op eigen terrein speelt een rol in de reactie, dat is begrijpelijk".

"Toch is het duidelijk dat de Verenigde Staten - als deel van de internationale gemeenschap - zich ook de noden van anderen moeten realiseren".

Vaticaanse kritiek

Aartsbisschop Renato Martini, de vroegere Vaticaanse gezant bij de Verenigde Naties, voegt zich met zijn uitspraken in een rij van kritische uitlatingen van het Vaticaan over een mogelijke oorlog in Irak.

De paus heeft de laatste twee weken herhaaldelijk opgeroepen tot vrede in het Midden Oosten en de wereld gevraagd "de smeulende dreiging van het conflict" in de regio te doven met vreedzame middelen.

De Amerikaanse president Bush heeft vrijdag onderstreept dat hij bereid is militair op te treden als Irak weigert zich van zijn massavernietigingswapens te ontdoen.
 
 

 

Rorate Zoeken