Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus maakt zich klaar voor zilveren jubileum

Paus maakt zich klaar voor zilveren jubileum
VATICAANSTAD (KerkNet/KathWeb) - Het Vaticaan is volop bezig met de voorbereidingen voor de viering van het zilveren jubileum van de paus. Johannes-Paulus II werd op 16 oktober 1978 tijdens een conclaaf tot paus verkozen.
De verkiezing van de Poolse paus, die als outsider aan de verkiezingen begonnen was, zorgde toen voor veel verbazing. Toch wist hij als geen ander zijn stempel op de katholieke Kerk te drukken.

Bijzonder jaar

Dat het een bijzonder jaar wordt, blijkt niet alleen uit het feit dat de paus dit jaar heeft uitgeroepen tot jaar van de Rozenkrans.

Hij maakt straks ook zijn honderdste buitenlandse reis maken en zal de 1.300ste persoon zalig verklaren.

Met zijn 25ste verjaardag wordt de paus ook een van de langst regerende kerkvorsten uit de geschiedenis van de katholieke Kerk.

<B>19 oktober

De paus krijgt trouwens nog een bijzonder geschenk voor zijn verjaardag. Vorige week maakte zuster Nirmala, de overste van de Zusters van Naastenliefde, bekend dat Moeder Theresa - met wie de paus goed bevriend was - op Wereldmissiezondag 19 oktober - de zondag het dichtste bij zijn zilveren jubileum - wordt zaligverklaard.

Leeftijd

Toch eist de leeftijd ook bij de paus zijn tol. Daardoor wordt er vooral op de buitenlandse reizen gesnoeid. Zo kon de paus niet ingaan op de uitnodiging om deel te nemen aan het Gezinscongres, dat eind deze maand in de Filippijnse hoofdstad Manilla gehouden wordt.

In het verleden zou de paus zo'n uitnodiging van het katholiekste land in Azië nooit afgeslagen hebben, te meer omdat de evangelisatie van Azië een van de belangrijkste prioriteiten is van de katholieke Kerk tijdens het Derde Millennium. De paus zal de deelnemers mogelijk wel via een sattelietverbinding toespreken.

Honderdste reis

Het Vaticaan vreest vooral de lange en slopende verplaatsingen. Daarom staan er dit jaar enkel Europese reizen op het programma. Eind mei gaat de paus naar Madrid voor een aantal zaligsprekingen en in juni maakt hij zijn derde reis naar Kroatië, meteen de honderdste pausreis.

Europees parlement

Het is ook niet uitgesloten dat hij dit jaar nog een reis naar het Zweedse Vadstana zou maken, ter gelegenheid van de zevenhonderdste verjaardag van de kerklerares de H. Brigitta. Het Vaticaan maakte deze week ook bekend dat de paus graag het Europese Parlement in Straatsburg wil toespreken.

Quasi zekerheid is er over de reis naar Slowakije, die op 13 en 14 september plaats vindt.

Pompei

Het jubileumjaar wordt afgesloten met een bezoek aan het heiligdom van Pompei, dat volledig is toegewijd aan de Rozenkrans. Zo wil de paus op zijn beurt dank brengen aan Maria, die hem al die jaren van zijn pontificaat zo goed beschermd heeft.
 
 

 

Rorate Zoeken