Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Barsten in ossuarium met Jezusinscriptie hersteld

Barsten in ossuarium met Jezusinscriptie hersteld
BRUSSEL (KerkNet/BAR) - De barsten, die bij het transport naar het Canadese Toronto in het ossuarium van Jozef ontstaan zijn, zijn grotendeels hersteld.
Dat meldt het Bijbels-Archeologisch Tijdschrift. Eind vorig jaar pakte het tijdschrift uit met de ontdekking van het ossuarium met het opschrift "Jacobus, zoon van Jozef, broer van Jezus" als mogelijk oudste archeologische verwijzing zijn naar Jezus. De vondst werd dan ook al snel bestempeld als de belangrijkste archeologische ontdekking van de voorbije decennia.

Hoe zo´n kostbaar archeologisch goed bij transport dan toch zo´n schade kon oplopen, blijft ook voor het tijdschrift een raadsel. De eigenaar zegt dat hij er echt alles aan gedaan heeft om een veilig transport te verzekeren en daarvoor beroep deed op een bekende gespecialiseerde firma. Mogelijk liep het ossuarium door de luchttrillingen schade op.

Een andere mogelijke oorzaak is de vaststelling dat het knekelkistje niet in een keer naar de eindbestemming is overgebracht, waardoor meermaals moest in- en uitgeladen worden.

Een geluk bij een ongeluk is dat het Royal Ontario Museum van Toronto, waar het ossuarium in november werd tentoongesteld, beschikt over de bekende restauratiespecialiste Ewa Dziadowiec. Zij wist de schade grotendeels weg te werken nadat de verzekeringsmaatschappij na enige aarzeling uiteindelijk toch had ingestemd met een snelle herstelling.

Vraagtekens blijven wel bij de manier waarop het ossuarium bij de eigenaar terecht is gekomen en vooral over de markt van antiquairs in Israël. Zo stelde onlangs een Duitse geleerde dat de steen van Joas, een andere bekende vondst, onmogelijk authentiek kan zijn en de inscriptie er ongetwijfeld later werd ingekerfd.

Inzake het ossuarium zijn er minder twijfels over de authenticiteit, maar de bedenkingen bij de Israëlische markt van antiekhandelaars blijven. Het Bijbel-Archeologisch Tijdschrift noemt het wel positief dat er over het ossuarium een enorme discussie op gang kwam onder geleerden en specialisten.
 
 

 

Rorate Zoeken