Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Canadese rechtbank: Bijbel is ´haat-literatuur´

Canadese rechtbank: Bijbel is ´haat-literatuur´
EDMONTON (CWN/EWTN/RKnieuws.net) - Een rechtbank in de Canadese provincie Saskatchewan heeft een man schuldig bevonden aan het aanzetten tot haat, de man had Bijbelteksten over homoseksualiteit in een krant geplaatst.
De beslissing, die vrijwel geen enkele aandacht kreeg van de media, was het antwoord op een beroep van een provinciale mensenrechtengroep.
Van zowel de krant als de auteur werd geeist dat ze 1500 Canadese dollars (885 Euro) betalen aan drie homoseksuele activisten.

Het doel van de advertentie die Hugh Owen plaatste was het duidelijk maken van wat de Bijbel, volgens Owen, over homoseksualiteit leert.

Links op de advertentiepagina stonden verwijzingen naar Romeienen 1, Leviticus 18:22, Leviticus 20:13 en 1 Korinthiërs 6:9-10.
Midden op de pagina stond een '='-teken, en rechts was er een bord met een rode rand te zien. Op het bord stond een afbeeldingen van twee mannen die elkaars hand vasthielden, gedeeltelijk overdekt door een grote, rode diagonale streep die over het bord liep.

Aanzetten tot haat

De rechter verwierp een beroep van Owen. "In mijn optiek was het een correcte beslissing om te concluderen dat de advertentie homoseksuelen blootstelt aan haat of spot. Wanneer de cirkel en schuine streep gecombineerd worden met Bijbelteksten, stelt het homoseksuelen bloot aan verachting, beschadiging en laster. Met aan andere woorden, de Bijbeltekst die suggereert dat een man die met een man ligt ter dood veroordeeld moet worden stelt homoseksuelen bloot aan haat.

Janet Epp Buckingham, advocaat voor de Canadase Evangelische Broederschap zag in de uitspraak een bewijs voor het gevaar dat wet C-250 voor de Bijbel is.
Die wet, ingediend door homo-activist en parlementariër Svend Robinson, wil dat "seksuele geaardheid" toegevoegd wordt aan de lijst van eigenschappen die vallen onder 'hate crimes'.
 
 

 

Rorate Zoeken