Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Vaticaanse topdiplomaat ontmoet hoofd Servisch-Orthodoxe Kerk

Vaticaanse topdiplomaat ontmoet hoofd Servisch-Orthodoxe Kerk
BELGRADO (AP/RKnieuws.net) - De Vaticaanse minister van buitenlandse zaken, aartsbisschop Tauran, heeft gisteren een positieve ontmoeting gehad met het hoofd van de Servisch-Orthodoxe Kerk. Doel van de ontmoeting was om de koele relaties tussen de twee Kerken te ontdooien.
In een persverklaring zei de Servische patriarch Pavle dat het bezoek een teken is van "een geest van vrede en samenwerking tussen onze Christelijke kerken."
Zijn Vaticaanse gesprekpartner, aartsbisschop Jean Tauran, zei: "we zijn broeders en zusters in Christus."

Toenadering

Nadat Servië onder president Milosevic een hevige oorlog voerde met het overwegend Rooms-Katholieke Kroatië bekoelden de relaties tussen de beide kerken. Na de vreedzame overgang naar een democratisch regering zoeken de beide kerken echter weer toenadering

Het Vaticaan is onder de indruk van de ontwikkeling die de Kerk in Servië heeft doorgemaakt. Tauran gaf aan dat "de paus en de Heilige Stoel onder de indruk zijn van de inspanningen die Servië heeft geleverd op de weg naar democratie, en ze zullen hun bijdrage leveren aan uw snellere integratie in de Europese Unie.

In de gesprekken werd ook afgesproken samen te werken aan het terugkrijgen van goederen die van beide kerken gestolen zijn.

Europese grondwet

Beide kerken wezen opnieuw op "de Christelijke wortels en waarden in Europa" en gaven aan dat die verwerkt zouden moeten worden in de Europese grondwet die op dit moment opgesteld wordt.
 
 

 

Rorate Zoeken