Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Europa seculariseert

Europa seculariseert
BRUSSEL (KerkNet/RWTN/WP) - Europa keert zich af van de geïnstitutionaliseerde religie. Dat schrijft de Amerikaanse krant “The Washington Post”.
De Amerikaanse krant ging op een doorsnee zondag een kijkje nemen in de anglicaanse kathedraal van Canterbury. Bij het ochtendgebed waren er dertien gelovigen en bij de eucharistische dienst rond de middag driehonderd.
“De lege ruimte van de Europese kathedralen”, titelde the Post bij het artikel. Volgens de Nederlandse socioloog Kirk de Graaf niet helemaal onterecht: “Europeanen zijn het minst religieuze volk ter wereld”.
Volgens de deken van de kathedraal is dat zorgwekkend: “Sommige mensen waarschuwen dat de huidige daling van de godsdienstige praktijk uiteindelijk de gemeenschappelijke basis van de publieke moraal zal ondermijnen”. Volgens deken Michael Chandler zoeken de Europeanen tegenwoordig de basis voor hun normen in het humanisme en de rede: “Er is een sterke daling van de religieuze riten zoals de doop, het vormsel en het huwelijk – maar gezinnen keren terug naar de Kerk als ze iemand dierbaar willen begraven”.

Bron: Kerknet Vlaanderen
 
 

 

Rorate Zoeken