Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kardinaal Pio Laghi heeft "openhartig en eerlijk" gesprek met president Bush

WASHINGTON (RKnieuws.net/AP) - Kardinaal Pio Laghi, de speciale gezant van de paus, noemde zijn 40 minuten durende ontmoeting met president George W. Bush "heel openhartig en duidelijk", maar zei dat hij niets nieuws had gehoord van de president over het beleid van de VS ten aanzien van Irak.
Bush zei de gezant van de paus in het gesprek -dat achter gesloten deuren plaatsvond- dat "als het gebruik van geweld nodig is, het de wereld beter zal maken", zei woordvoerder Fleischer van het Witte Huis. "Het verwijderen van de bedreiging voor de regio zal naar een betere, meer vredevolle wereld leiden, waarin onschuldige Irakezen een beter leven zullen hebben".

Vragen

Laghi stelde op zijn beurt een aantal vragen aan Bush die de verschillen van inzicht van het Witte Huis en het Vaticaan over Irak weerspiegelden. De vragen gingen onder meer over het belang van een internationale inspanning om Saddam het hoofd te bieden, en over wat Laghi een "afgrond" noemde tussen de Westerse wereld en de Moslim-wereld.

Bush was het op dat punt oneens; volgens hem hebben de inspanningen van de VS om kinderen meer onderwijsmogelijkheden te geven de Moslimlanden en de westerse landen dichter bij elkaar gebracht.

Pauselijke boodschap voor Bush

Laghi vertelde dat hij Bush een brief van Johannes Paulus II had overhandigd. In de brief spoort de paus Bush aan om goed te luisteren naar de Vaticaanse gezant.

De brief eindigt met de verzekering dat de paus voor de Amerikaanse president en voor Amerika zal bidden. "Ik vraag de Heer om u te inspireren om naar wegen van stabiele vrede te zoeken, de nobelste van alle menselijke strevingen".

Noch de brief, noch Pio Laghi hebben Bush specifiek aangespoord om oorlog te voorkomen, werd van Amerikaanse kant verklaard na afloop van de ontmoeting.

Hoop

Laghi zei voorafgaande aan het gesprek met Bush dat de twee belangrijkste dingen voor het Vaticaan waren "om een oorlog te voorkomen en een vredelievende oplossing te vinden voor het probleem van de ontwapening van Irak". De vernietiging van de Al Samoud 2 raketten door Irak noemde hij bemoedigend.

"Ik ga weg met hoop... ondanks het feit dat de situatie is zoals hij is", zei Laghi na afloop van het gesprek. "Ik moet dat wel zeggen, want ik ben een priester."

Immoreel

Hij zei dat het Vaticaan blijft bij de visie dat een preventieve aanval op Irak immoreel is "tenzij de VN er achter gaan staan".

"Het is illegaal, en onrechtmatig", zei Laghi. "De Heilige Stoel houdt vol dat er nog steeds wegen van vrede zijn binnen de contekst van het grote erfgoed van internationaal recht en de instellingen die voor dat doel bestaan".

"Er is grote overeenstemming over deze ernstige kwestie van de kant van de Heilige Stoel, de bisschoppen in de Verenigde Staten en de kerk in de hele wereld", zei hij.

Desgevraagd zei Laghi niet te weten of de paus van plan is om de Verenigde Naties persoonlijk toe te gaan spreken over de kwestie Irak. (RV)
 
 

 

Rorate Zoeken