Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Gemeentebestuur zet kerk onder druk

Gemeentebestuur zet kerk onder druk

WEZEMBEEK-OPPEM - De gemeenteraad van Wezembeek-Oppem heeft maandagavond beslissingen over twee financieringsdossiers van de Sint-Pietersparochie van Wezembeek-Oppem uitgesteld, zo heeft het persagentschap Belga dinsdag gemeld. Volgens het agentschap wil de burgemeester daarmee de druk verhogen op de kerkelijke autoriteiten om snel tot een oplossing te komen voor de communautaire problemen in de gemeente. Wezembeek-Oppem (bij Brussel) is een faciliteitengemeente.


In de Sint-Pietersparochie woedt al meer dan een jaar een conflict over de beslissing de franstalige mis af te schaffen. Kardinaal Danneels ontsloeg Jos Verstraete eind vorig jaar als dienstdoend pastoor omdat hij weigerde in te gaan op de vraag van franstalige kerkgangers om deze mis opnieuw in te stellen. In zijn plaats kwam Herman Boon die bij zijn aanstelling een protocol sloot waarin ondermeer de wederinvoering van deze mis in het vooruitzicht werd gesteld. Tot nog toe is de franstalige mis er echter nog steeds niet.

De burgemeester motiveerde het uitstel van de besluiten door te stellen ,,dat de kerkfabriek en de werken aan het kerkgebouw gefinancierd worden door de gemeenschap zodat het niet meer dan normaal is dat elke inwoner toegang heeft tot het gebouw. Gemeenschapsgelden moeten renderen voor de hele bevolking van Wezembeek-Oppem´´.

In een andere kerk in Wezembeek-Oppem zijn er wel franstalige missen. In België staan kerkfabrieken in voor het beheer en het onderhoud van kerken en pastorijen. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken