Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kardinaal Lehman: Saddam is een groot gevaar, maar handel binnen de VN

Kardinaal Lehman: Saddam is een groot gevaar, maar handel binnen de VN
ROME (Zenit/RKnieuws.net) – De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, kardinaal Karl Lehman, beschouwt Saddam Hoessein als een groot gevaar en waarschuwt dat de wereld met Hoessein niet dezelfde fout moet maken die destijds is begaan met Hitler. Maar de Verenigde Staten zouden de kwestie wel via de Verenigde Naties op moeten lossen.
In een interview met de Italiaanse krant “La Repubblica” zei Lehman: “Als de wereld gehandeld had toen de Nazi’s Praag binnen marcheerden of toen ze Polen innamen, als de wereld haar ogen niet had gesloten, dan zou een Wereldoorlog van de grootte die we uiteindelijk zagen voorkomen hebben kunnen worden.”

Verenigde Naties

Lehman gaf hierbij ook aan dat de Verenigde Staten de crisis rond Irak het beste kunnen oplossen binnen de mogelijkheden van de Verenigde Naties. Hij noemde het bestaan van de VN “een hele belangrijke factor voor landen en internationaal recht."
Lehman benadrukte dat een eenzijdig Amerikaans handelen “fataal” zou zijn en “een enorme terugslag voor de Verenigde Naties.”

Amerika

De kardinaal beschouwt zijn standpunten niet als anti-Amerikanisme. Hij gaf in het interview aan dat men in Duitsland zich er van bewust is wat men verschuldigd is aan de Amerikanen. Toch zouden de Verenigde Staten meer moeten investeren in samenwerking met andere landen, ook al “is dat niet makkelijk voor een land dat de enige wereldmacht is.”

Dit verklaart ook de positie van landen in het voormalige Oostblok, die Bush onvoorwaardelijk steunen. “Zij weten heel goed aan wie zij hun vrijheid te danken hebben,” aldus Lehman.

Islam

Tegelijkertijd vindt de Duitse prelaat het belangrijk om “aan de Moslims duidelijk te maken dat er géén strijd tegen de Islam gaan de is, en dat wat er nu gebeurd geen strijd van het Christendom of de Christelijk-geinspireerde samenleving tegen de Islam is.” (AtK)
 
 

 

Rorate Zoeken