Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus Johannes Paulus II verklaart 5 mannen en vrouwen zalig

Paus Johannes Paulus II verklaart 5 mannen en vrouwen zalig
VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Paus Johannes Paulus II heeft op zondagochtend vijf mensen zaligverklaard. De 82-jarige paus prees de nieuwe zaligen als "voorbeelden in het geloof en getuigen van de goede verstandhouding tussen de volkeren".
De nieuwe zaligen zijn:

- de Franse priester Pierre Bonhomme (1803-1861) van het bisdom Cahors, en stichter van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Calvarie;

- de Catalaanse Juana Maria Condesa Lluch (1862-1916), stichteres van de Congregatie van de Annonciaden van de Onbevlekte Ontvangenis;

- de Spaanse Maria Rodriguez Sopena (1848-1918), stichteres van de Congregatie van het Instituut van de Catechisten van Dolores Sopena en de Sopena-lekenbeweging;

- de Braziliaanse Caridad Brader (1860-1943), stichteres van de franciscanessen van Maria Immaculata; en

- de Hongaarse arts en leek Ladislas Batthyany-Strattmann (1870-1931).

De bekendste nieuwe zaligen zijn Batthyany Strattman en Dolores R. Sopena. De leek en arts Batthyany Strattman is vooral in de Dutstalige wereld erg bekend.

<B>Familievader en arts

De Hongaarse arts werd op 28 oktober 1870 in Dunakiliti geboren, waar hij ook als kind opgroeide. Later studeerde hij in Kalksburg (Kalosca) en kwam uiteindelijk in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen terecht, waar hij huwde met gravin Maria Theresia Coreth. Strattman richtte verschillende ziekenhuizen op en zijn faam als arts verspreidde zich tot zowat alle Donaulanden en het toenmalige Oostenrijk.

Kardinaal Schönborn en bisschop Paul Iby loofden Strattman in het pas gepubliceerde boek 'Geoffnete Augen, Biografie des seligen Batthyany Strattman' als een voorbeeld voor elke christen: als gelovige, als familievader en als arts die zich ten dienste stelde van de armen en de zieken. Hij overleed op 22 januari 1931 in Wenen.

Lekenbeweging

Dolores R. Sopena werd op 30 december 1848 geboren in een Spaanse katholieke familie in Velez Rubio. Haar vader was een magistraat. Al snel ging Sopena het evangelie uitdragen op plaatsen waar dit volgens haar het meest noodzakelijk was en leverde ze ook een bijdrage aan het christelijk sociaal bewustzijn in haar land. In 1872 verhuisde het gezin naar Puerto Rico, om er op het einde van de 19de eeuw de Sopena-lekenbeweging te stichten. De suggestie daarvoor kwam van de toenmalige bisschop van Madrid. In 1914 opende ze een huis in Rome en in 1917 volgde de eerste stichting in Latijns-Amerika. Enkele jaren later volgt ook de stichting van de congregatie, die haar naam draagt en de Ignatiaanse spiritualiteit volgt. Ze overleed in 1918 in Madrid.

Het proces voor haar zalig- en heiligverklaring werd in 1980 opgestart. In 1992 erkende de paus haar heroïsche deugden. De congregatie, die door de Spaanse religieuze is opgericht, telt momenteel stichtingen in Spanje, Italië, Argentinië, Colombia, Cuba, Chili, Ecuador, Mexico en de Dominicaanse Republiek.

Stichters

De andere zaligen zijn een Franse priester en twee vrouwelijke religieuzen. De Franse priester Pierre Bonhomme werd in 1803 geboren. Hij was priester van het bisdom Cahors, en stichter van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Calvarie. Hij overleed in 1861.

De Catalaanse Zuster Giovanna Maria Condesa Lluch werd vooral bekend als stichteres van de Congregatie van de Annonciaden van de Onbevlekte Ontvangenis. De Spaanse zuster werd op 30 maart 1862 geboren in Valencia (Spanje) en overleed daar ook op 16 januari 1916.

De Braziliaanse Caridad Brader werd in 1860 geboren. Later stichtte ze de franciscanessen van Maria Immaculata.
 
 

 

Rorate Zoeken