Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Congregatie Sint-Jan in opspraak door zelfmoorden

Congregatie Sint-Jan in opspraak door zelfmoorden
PARIJS (RKnieuws.net/KN) - In Frankrijk onstaat steeds meer kritiek op de congregatie Sint-Jan. Een Nederlandse zuster van de congregatie zou zelfmoord hebben gepleegd, en ook in Litouwen pleegde een gast van de zusters zelfmoord. Vier jaar geleden kwamen broeders van Sint-Jan in Nederland in opspraak vanwege seksueel misbruik. Het Vaticaan heeft een assistent laten aanstellen die de nog jonge congregatie moet helpen.
De bisschop van Autun, mgr. Raymond Séguy, is verantwoordelijk voor de Broeders van Sint-Jan. Hij heeft begin dit jaar de emeritus bisschop van Toulon, mgr. Joseph Madec aangesteld om twee jaar lang de congregatie te begeleiden.

De congregatie Sint-Jan is in 1975 opgericht door Marie-Dominique Philippe (o. p), en valt onder het diocesane recht en het gezag van de bisschop van Autun. Sinds de oprichting zijn er veel roepingen: er zijn meer dan 500 broeders in 50 vestigingen overal in de wereld, en zo'n 400 contemplatieve en apostolische zusters.

Ernstige problemen

De laatste jaren is er naast veel lof ook groeiende kritiek op de situatie in sommige gemeenschappen van Sint-Jan. Uitgetreden leden spreken over "totalitaire machtsuitoefening", "ernstige morele en disciplinaire overtredingen" en "uitputting en geestelijke problemen", volgens een artikel in 'Le Figaro' van 14 februari 2003.

In juni 2000 schrijft bisschop Séguy al een ernstige waarschuwing aan de congregatie: "Ik observeer al sinds enige tijd (..) tekenen van een zeker gebrek aan bezieling: ontreddering, fysieke en morele vermoeidheid, uitputting, gedrag dat niet past bij het christelijke of religieuze leven, verzoeken om dispensatie van het gemeenschapsleven, uittredingen en zelfs ongeldige geloften of wijdingen vanwege morele dwang".

De leiding van de congregatie heeft toegegeven dat de snelle groei van de religieuze gemeenschap soms heeft geleid tot minder zorgvuldig handelen. Volgens Bernard Hayet, algemeen secretaris van de Franse bisschoppenconferentie, gaat het om een "groeicrisis" die ook bij andere ordes is voorgekomen. "Het gaat om het afscheid van de kindertijd, en het vertrouwen in de stichter die alles dicteert, om volwassen te worden en te leren om zichzelf leiding te geven". (RV)
 
 

 

Rorate Zoeken