Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Pedagoog geeft ouders tips over oorlogsbeelden

Pedagoog geeft ouders tips over oorlogsbeelden
MADRID (Zenit/RKnieuws.net) – De vooraanstaande Spaanse pedagoog Mar Sánchez Marchori roept ouders op om kinderen niet te veel beelden van de oorlog in Irak te laten zien, vooral als ze erg gedetailleerd zijn.
Sánchez waarschuwt dat een overvloed aan informatie schadelijk kan zijn voor kinderen. Dit betekent volgens haar niet dat je de waarheid verbergt, maar dat je die aanpast aan de leeftijd van de kinderen en de omstandigheden.

Als het nieuws feiten meldt die “geen educatieve waarde hebben noch tot persoonlijke groei leiden; dan zorgt dat er alleen voor dat het kind verontrust wordt omdat het niet begrijpt wat er gebeurt, en ook geen oplossing ziet.”

Waarden overbrengen

Sánchez is ervan overtuigd dat een dramatische situatie als een oorlog de kans biedt om waarden als solidariteit, gerechtigheid, dialoog, vrede, vergeving, tolerentie, zelfbeheersing en liefde voor anderen, over te brengen.

Ouders zouden de gebeurtenissen in Irak moeten gebruiken om “kinderen uit te leggen dat het belangrijk is om mensen in nood te helpen en voor hen te bidden.”

Praktische tips

De pedagoog beveelt aan om “weinig informatie te geven aan kinderen onder de 10 jaar. Aan de oudere kinderen zou je niet meer antwoorden moeten geven dan ze zelf vragen.”

Verder kunnen ouders het beste zo min mogelijk oorlogsbeelden bekijken op televisie, hun kinderen de gelegenheid geven om hun gevoelens bij het nieuws uit te drukken in spelletjes en tekeningen, de mogelijkheid aangrijpen om kinderen waarden bij te brengen en de waarheid aanpassen aan de leeftijd van het kind. (AtK)
 
 

 

Rorate Zoeken