Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Gestolen Petrushand teruggevonden op veilingsite eBay

Gestolen Petrushand teruggevonden op veilingsite eBay
VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - De marmeren hand van het Petrusbeeld die vorige maand werd gestolen uit de Sint Pieter is teruggevonden op de internationale veilingsite eBay, waar hij te koop wordt aangeboden. De woordvoerder van het Vaticaan, Joachuín Navarro-Valls, maakte dit vanochtend in een korte verklaring bekend.
De veilingsite weigert echter de veiling stop te zetten omdat niet vaststaat dat het daadwerkelijk om de gestolen hand gaat. Het Vaticaan is in onderhandeling met de veilingsite om te proberen de identiteit van de aanbieder(s) te achterhalen, aldus Navarro-Valls.

Moeizaam

In een mondelinge toelichting zei Navarro-Valls dat het Vaticaan met de verklaring komt in een poging om te voorkomen dat de hand verkocht wordt. De onderhandelingen met de juridische afdeling van eBay verlopen tot nu toe "uiterst moeizaam", zei hij. De veilingsite weigert vooralsnog de veiling stop te zetten. In een formele verklaring zegt eBay dat "niet vaststaat dat het om een gestolen voorwerp gaat".

Volgens Navarro-Valls zijn Vaticaanse kunstexperts het erover eens dat het "zeer waarschijnlijk" is dat het aangeboden voorwerp op eBay daadwerkelijk de marmeren hand is die enkele weken geleden spoorloos verdween. Op de veilingsite staat een foto van de hand met de sleutels. Het gaat om een apart stuk marmer, dat met een metalen pin verbonden was aan de rest van het 13e eeuwse beeld. In een onbewaakt ogenblik heeft iemand kans gezien om de hand los te rukken en mee te nemen.

E-mail protest

In de verklaring roept de secretaris van de Pauselijke Commissie voor de Culturele Goederen van de Kerk, mgr. P. Esce da Prillè, gelovigen op om protest aan te tekenen bij de verantwoordelijken van eBay door een email te sturen naar <a href="mailto:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.</a>. (RV)

Zie ook:

De verklaring van het Vaticaan (Italiaans): <a href="http://www.rorate.com/rorate/scripts/dichiarazione.htm"><u>http://www.vatican.va/news_services/bulletin/news/13141.php?index=13141&lang=en</u></a>
 
 

 

Rorate Zoeken