Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Verkiezingen Nigeria: blijven incidenten tussen moslims en christenen uit ?

Verkiezingen Nigeria: blijven incidenten tussen moslims en christenen uit ?
BRUSSEL (RKnieuws.net) - Nigeria maakt zich op voor de wel erg belangrijke presidentsverkiezingen. De verkiezingen beginnen op 12 april en eindigen op 3 mei.
De katholieke kerkleiders hebben de gelovigen opgeroepen om tijdens de stembusgang de spanningen met de moslims niet op te voeren want sinds de invoering van de sharia in de noordelijke
deelstaten is geweld nooit ver weg.

Volgens Amnesty International kwamen er de voorbije drie jaar bij incidenten al vijfduizend mensen om het leven. Voorlopig blijft de aanloop naar
de verkiezingen vrij rustig, meldt het katholieke persagent-
schap KIPA.

De twee belangrijkste residentskandidaten - de huidige
president en christen Olusegun Obasanjo en een gewezen legergeneraal en moslim Muhammadu Buhari - hebben al laten weten dat ze het evenwicht tussen de gemeenschappen niet willen verstoren en niet van plan zijn de sharia in te voeren. Dat is erg belangrijk omdat er in het land vrijwel evenveel moslims als christenen wonen. Die leven over het algemeen goed samen maar dat is minder het geval in de twaalf noordelijke deelstaten waar de sharia sinds 1999 ondanks nationaal verzet werd ingevoerd.

Vooral de Nigeriaanse kerken en mensenrechtenorganisaties spraken zich tegen de invoering van de sharia uit. De spanningen bereikten een hoogtepunt bij de Miss Worldverkiezing. Die moesten uiteindelijk na hevige onlusten, waarbij honderden kerken en moskeën vernield werden en meer dan 250 doden vielen, in allerijl naar Londen verhuizen.

Internationaal kwam het land vooral in de aandacht met de doodvonnissen op basis
van dat shariarecht. Momenteel zijn er al drie vrouwen en twee mannen op basis van het shariarecht tot de doodstraf veroordeeld.

Om tijdens de eerste stemronde verkozen te worden volstaat de absolute meerderheid in het hele land en minstens 25 procent van de stemmen in twee derde van het land. In totaal zijn er 36 staten, plus het federaal territorium van de hoofdstad Abuja.

Hoewel er op nationaal vlak nauwelijks over godsdienst gesproken wordt, gebeurt dat op plaatselijk vlak des te meer. Zo trekt de gouverneur van Zamfara, die als een van de eerste het
islamitisch recht invoerde, volop de kaart van de sharia. Ook elders in het land volgen plaatselijke kandidaten zijn voor-
beeld.

Mgr. Onaiyekan, aartbisschop van Abuja, verwacht niet dat het deze keer tot een bloedige confrontatie komt tussen christenen en moslims. Hij ziet in de invoering van de sharia in 12 van de 36 staten wel een bedreiging van de grondwet. Daarom blijft de kerk er zich tegen verzetten. Hij waarschuwt ervoor de impact van de godsdienst - vooral met de oorlog in Irak die door sommige moslims als een oorlog tegen de islam ervaren wordt - niet te onderschatten. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken