Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paasgesprek met kardinaal Godfried Danneels

Paasgesprek met kardinaal Godfried Danneels
MECHELEN (RKNieuws.net) - In deze tijd, die door een aanhoudende stroom van woorden en beelden wordt overspoeld, dreigt veel moois helemaal te worden onderspoeld. De reality-programma´s op televisie laten een vertekend, vals beeld van de werkelijkheid zien. Dat zegt kardinaal Godfried Danneels, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, in een interview met de Vlaamse krant HET NIEUWSBLAD dat zaterdag verscheen.
De kardinaal klaagt de overcommunicatie aan. ,,Onze samenleving is een wereldwijd netwerk geworden. De surfer heeft zijn rijkt tot aan het uiteinden der aarde gevestigd, om het bijbels uit te drukken. Tegelijkertijd is de chatter op het net heel eenzaam. Hij praat met iedereen maar heeft amper echt contact´´.

Kardinaal Danneels plaatst heel wat kanttekingen bij de heersende televisiecultuur. Hij denkt daarbij aan een bepaald soort televisiemakers die ons willen doen geloven dat hun verzonnen wereld de echte is. ,,Mensen worden in de gekste situaties neergezet en wekken bij veel kijkers het gevoel dat je het net zo moet aanpakken om er bij te horen. Televisie mag best wel ontspannen maar het is geen lichtbak waar je avond na avond als een konijn naar moet zitten staren. Dat soort verslaving isoleert´´.

Over de paus zegt kardinaal Danneels: ,, Er is zeker geen mirakel gebeurd. Maar misschien heeft hij een andere dokter of neemt hij andere medicijnen tegen de ziekte van Parkinson. Ik heb hem nog nooit zo slagvaardig geweten als de voorbije maanden. Die man overleeft nog al zijn opvolgers´´.

Ook de gedichten die de kardinaal schrijft komen in het Paasgesprek ter sprake. ,,Het Kruis´´ is de titel van een lang gedicht van de hand van de kardinaal dat in een luxe-editie van een franse uitgeverij verschijnt. Het werd in vijf talen vertaald. Kardinaal Danneels: ,,Ik hou al lang van poëzie. In een goed gedicht valt alles op zijn plaats. Ik waag me daar zelf ook graag aan. Ik schrijf af en toe poëtische, transparante teksten. Maar ik heb niet de pretentie een dichter te zijn. Of thuis te horen in het literaire circuit. Dat is in Vlaanderen zo´n kleine wereld´´.

Op de vraag of hij zijn gedichten voor publicatie aan anderen laat lezen, zegt Danneels: ,,Nee. Daar begin ik niet aan. Wat me wel opviel, toen ik mijn gedicht vertaald zag in het Latijn, is hoe mooi en klassiek het klonk. Over de Koreaanse versie kan ik helaas niet oordelen´´. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken