Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Nederlandse Raad van Kerken komt met brochure over interreligieuze vieringen

Nederlandse Raad van Kerken komt met brochure over interreligieuze vieringen
BRUSSEL (KerkNet/RvK) - De Nederlandse Raad van Kerken (RvK) heeft een brochure uit van de beraadsgroep Interreligieuze ontmoeting over ´Samen vieren met mensen uit andere religies´. Volgens het Oecumenisch Bulletin van de RvK wil de raad met de brochure het gesprek onder christenen op gang brengen over de vraag of en hoe men met andersgelovigen samen kan vieren.
Daarbij ging men te rade bij een aantal deskundigen en betrokkenen. Zo werd de tekst ook kritisch beoordeeld door Mgr. E. de Jong, lid van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog in Rome, en voor de Samen-op-Weg-kerken door ds. B. Plaisier. Op basis van die suggesties werd de brochure bijgewerkt.

Aanleiding voor de publicatie van de brochure is de nu al bestaande praktijk van gezamenlijke vieringen in Nederland.

De brochure reikt tal van voorbeelden aan van ´samen vieren´ in de praktijk. Gezamenlijke vieringen en ook gebeden vinden niet alleen in kerken, moskeeën, tempels, enz. plaats, maar ook op andere plaatsen en in andere verbanden, zoals op scholen, zorginstellingen, penitentiaire inrichtingen, buurtcentra, enz.


Daarbij wordt ook ingegaan op de moeilijkheden waarop men kan stuiten in de praktijk en wordt toelichting gegeven bij de visies van de verschillende tradities op samen vieren.

Zo wordt duidelijk dat ook christenen onderling verschillend denken over interreligieuze vieringen. Moslims hebben meestal bezwaren tegen mensen die meer beelden van het goddelijke erkennen, zoals veel hindoes doen. Hindoes nemen dan weer aanstoot aan religies die menen een exclusieve waarheid te kennen.

Zorgvuldig met elkaar omgaan

Daarom moet men volgens de raad "zorgvuldig met elkaar omgaan en aftasten wat men wel en niet met elkaar kan doen, maar ook dat men met de ene partner meer samen kan doen dan met de andere (...) Bij het organiseren van een gezamenlijke viering moet men zich dan ook van tevoren een aantal vragen stellen. Met wie doen we wat samen? Is het een bijeenkomst van twee groeperingen of een multireligieuze bijeenkomst met leden van veel verschillende groeperingen? Wat vieren we samen? Kunnen we samen bidden of bidden we om beurten in elkaars aanwezigheid waarbij we luisteren en kijken naar elkaars gebed?"

De brochure biedt een handleiding voor wie een gezamenlijke viering willen organiseren. Het laatste hoofdstuk bevat ook een aantal vragen voor bespreking in groepen. De praktijk leert dat de voorbereiding van een viering al een boeiende oefening is in interreligieuze ontmoeting en samenwerking.

De brochure verschijnt in de reeks Oecumenische Bezinning onder de titel ´Samen vieren met mensen uit andere religies´. Ze is te bestellen bij het kantoor van de Raad van Kerken via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
 

 

Rorate Zoeken