Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus vraagt Fidel Castro om genade voor dissidenten

Paus vraagt Fidel Castro om genade voor dissidenten
VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Paus Johannes Paulus II heeft de Cubaanse president Fidel Castro opgeroepen om genade te tonen aan een grote groep dissidenten die onlangs tot zeer zware gevangenisstraffen werden veroordeeld. Dat heeft het Vaticaan zaterdag laten weten.
De paus, die vijf jaar geleden een historisch bezoek bracht aan Cuba, laat weten 'diep bedroefd' te zijn over de de zware straffen die werden gegeven aan een grote groep Cubaanse dissidenten. Drie van hen werden vanwege de kaping van een boot met veertig passagiers zelfs ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

Naar aanleiding hiervan gaf Paus Johannes Paulus II aan kardinaal Sodano, de staatssecretaris van het Vaticaan, de opdracht om Fidel Castro een brief te schrijven.

In de brief, die gedateerd is op 13 april 2003, brengt Sodano de "grote pijn" over die de paus voelde toen hij hoorde over de harde straffen die recentelijk aan een groot aantal Cubaanse burgers zijn opgelegd, en over de doodstraf waartoe enkelen werden veroordeeld.

In de brief aan Castro vraagt de paus om een "betekenisvol teken van genade ten aanzien van de veroordeelden". Volgens de brief zou een dergelijke daad van clementie bijdragen aan een klimaat van grotere ontspanning, en het Cubaanse volk ten goede komen.

"Alleen een eerlijke en constructieve ontmoeting tussen de burgers en de civiele overheden kan de ontwikkeling van een moderne en democratische staat garanderen, en Cuba meer eenheid en broederschap geven", aldus de brief.

De Cubaanse overheid treedt sinds kort bijzonder repressief op tegen politieke tegenstanders. Terwijl de westerse media zich met de oorlog in Irak bezig hielden, werden ondertussen zo'n 75 politieke tegenstanders van het regime van Castro opgepakt en tot gevangenisstraffen van soms wel 28 jaar veroordeeld. (TB/RV)
 
 

 

Rorate Zoeken