Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Spanje maakt zich klaar voor pausbezoek

Spanje maakt zich klaar voor pausbezoek
BRUSSEL (KerkNet/ACI) - Spanje maakt zich klaar voor de ontvangst van paus Johannes-Paulus II. Deze zal zaterdagmorgen na de landing op de luchthaven verwelkomd worden door de Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia. Daarna reist hij naar de nuntiatuur en in de vooravond zal hij naar schatting 300.000 jongeren ontmoeten.
De Spanjaarden, en in het bijzonder de jongeren, kijken al maanden naar deze ontmoeting uit. Deze pausreis zet ook een nieuwe trend: het wordt de eerste van een reeks reizen die nauwelijks 48 uur duren. Op die manier hopen de Vaticaanse verantwoordelijken een al te zware belasting van de paus te vermijden. Een tiendaagse reis, zoals die van vorig jaar naar Toronto, Mexico en Guatemala, lijkt er dus voorlopig niet meer in te zitten.

Open armen

Spanje blijft een katholiek land, met een opvallend groot aantal priesters en mannelijke en vrouwelijke religieuzen. De Spaanse bisschoppen schreven een brief aan de gelovigen waarin ze hen oproepen om de paus met open armen te ontvangen.

Meer dan tienduizend vrijwilligers hebben dit pausbezoek voorbereid en moeten er dit weekend ook voor zorgen dat alles in goede banen geleid wordt.

Zaterdagavond, op de luchthaven van Cuatro Vientos, mag dat geen probleem zijn. De luchthaven werd juist uitgekozen omdat de veiligheid van de paus er optimaal kan worden gegarandeerd. Er wordt ook niets aan het toeval overgelaten.

Populairder dan ooit

Zaterdagavond zal de paus zich in zijn pausmobiel onder de jongeren begeven. Voor het avondprogramma is een enorm podium opgetrokken, waarop maar liefst twintig koren zullen optreden.

Mede door zijn verzet tegen de militaire interventie in Irak is de paus populairder dan ook. In de Spaanse media wordt hij ook nadrukkelijk genoemd als de belangrijkste kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede, die later dit jaar, rond de periode dat hij 25 jaar paus is en die andere Nobelprijswinnares Moeder Theresa gaat zalig verklaren, wordt uitgereikt.

Niettemin is er geen sprake van kerkelijk triomfalisme. Daarvoor heeft de kritiek van vooral linkse groepen op de rol van de Spaanse katholieke Kerk tijdens het Francoregime te diepe sporen nagelaten. Vele priesters verwerpen deze kritiek, want ook veel priesters en religieuzen verloren het leven onder de Spaanse burgeroorlog; bovendien hebben priesters ook ontelbare levens gered onder het Francobewind.

<B>Bisschoppen verwachten massale opkomst

De Spaanse bisschoppen rekenen er op dat de Spaanse gelovigen dit weekend massaal komen opdagen voor de twee grote plechtigheden. Voorzichtige schattingen gaan in de richting van een half miljoen gelovigen. Meer dan honderdduizend jongeren hebben zich officiel aangemeld voor de viering van zaterdagavond en ook voor de heiligverklaring op zondag worden meer dan honderdduizend deelnemers verwacht. Toen de paus hier in 1993 de eucharistie opdroeg, kwamen er zelfs 800.000 gelovigen opdagen.
 
 

 

Rorate Zoeken