Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kerken voeren druk op rond toekomstige grondwet Europa

Kerken voeren druk op rond toekomstige grondwet Europa
BRUSSEL (RKnieuws.net) - Hoge vertegenwoordigers van de orthodoxe, katholieke en anglicaanse kerken werken in Athene aan een oproep om in de toekomstige grondwet van Europa een duidelijke referentie naar de christelijke wortels van Europa neer te schrijven. Dat heeft het Belgische persagentschap BELGA maandagnamiddag gemeld.
De oproep komt op zijn tijd, aldus BELGA, want tegen 20 juni moet de Conventie haar ontwerp van Europese grondwet aan de staats- en regeringsleiders overhandigen.

De kerken vragen dat de christelijke referentie in artikel 2 van de grondwet wordt opgenomen. In dat artikel komen de waarden van de Unie aan bod. Om diverse redenen, ook juridische, is er in de leiding van de Conventie grote terughoudendheid om de referentie op die plaats op te nemen. Daarentegen is er steeds meer druk om de religieuze referentie in de Preambule van de Europese Grondwet op te nemen. Hoewel de impact ervan geringer is, krijgt ze zo wel een erg prominente plaats. Tot dusver bestaat er echter nog geen ontwerp van Preambule, aldus BELGA.

België is volgens minister van Buitenlandse Zaken Michel tegen de opname van elke religieuze referentie. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken