Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Rechter: moeder mag extreme geloofsovertuiging niet opdringen

Rechter: moeder mag extreme geloofsovertuiging niet opdringen
GENT (RKnieuws.net) - Het Gentse hof van beroep heeft een moeder die lid is van een extreem-conservatieve groep verboden haar drie minderjarige kinderen te betrekken bij haar geloofsbelijdenis. Dat staat te lezen in het jongste nummer van De Juristenkrant.
Als de vrouw zich niet aan het verbod houdt moet zij een dwangsom van 125 euro per dag betalen, zo oordeelde het hof van beroep. De moeder is lid van een groep die verbonden is met de in 1991 overleden schismatieke aartsbisschop Lefebvre.

De vrouw prentte haar kinderen in dat ze voor eeuwig zouden branden in de hel als ze niet leefden volgens de wil van God. Een lied voor het schoolfeest mochten de kinderen niet meezingen.

Een ouder mag zijn of haar geloof op een uiterst rigide wijze beleven maar dat mag de ontwikkeling en het belang van de kinderen niet schaden, oordeelt het hof. De betrokkenheid van de moeder bij haar geloof was immers zo groot dat de kinderen erdoor in de war werden gebracht, oordeelden de rechters. Volgens het hof hebben de kinderen in hun groei- en ontwikkelingsproces nood aan een normale ontwikkeling en ontplooiing waarbij zij, mits gezonde begeleiding, geconfronteerd worden met overtuigingen en gezindheden.

Het arrest van het hof kadert in een echtscheidingsprocedure. De vader had in eerste aanleg het ouderlijke gezag gekregen. De moeder die slechts een recht op persoonlijk contact behoudt ging daartegen in beroep. Zij eiste het co-ouderschap op maar de rechtbank is niet op haar verzoek ingegaan. (tb)


 
 

 

Rorate Zoeken