Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Simonis hoeft Domkerk niet terug

Simonis hoeft Domkerk niet terug
UTRECHT (RKnieuws.net) - Kardinaal Simonis legt geen claim op de Utrechtse Domkerk. Volgens een woordvoerder is de kardinaal heel tevreden met de "prachtige kathedraal" die het bisdom nu heeft. Dit zegt hij in reactie op de commotie die was ontstaan door de melding op de website van Radio Oecumene: "Kardinaal Simonis wil de Domkerk wel weer terug als Katholiek bezit."
De prikkelende kop verwees naar een interview met de kardinaal dat 7 juni a.s. zal worden uitgezonden. RKnieuws.net ontving naar aanleiding hiervan emailberichten van lezers met vragen.

Het bericht van Radio Oecumene blijkt de inhoud van het interview echter niet goed weer te geven. In het interview reageert kardinaal Simonis op de vraag of hij de Domkerk in het kader van 7 juni weer als katholiek bezit terug zou willen hebben. Hij zegt dan gekscherend dat hij het "een prachtig cadeau" zou vinden als hij in het kader van 150 jaar kromstaf een viering zou mogen houden in de Domkerk. De kardinaal voegt daar gelijk aan toe dat zoiets echter "niet relevant" is.

Radio Oecumene noemt de kop "uitdagend." Het is "nooit de bedoeling geweest om de kardinaal in diskrediet te brengen" of "de oecume in de weg te staan. Dat is wel het laatste dat we zouden willen," aldus projectleider Peter van der Ros. De gewraakte kop zal overigens op verzoek van het aartsbisdom Utrecht veranderd worden.

Dom niet te koop

De Domkerk zal dus niet teruggaan in Katholieke handen. Het aartsbisdom benadrukt dat kardinaal Simonis tevreden is met de huidige situatie. Toch is het idee van teruggave van de Domkerk wel interessant. Daarom peilde RKnieuws.net voor u de mening van de betrokkenen.

Kerkenraadvoorzitter Krul van de Utrechtse Domkerk, vindt teruggave van het gebouw "geen realistische optie." Verder wilde hij nog geen commentaar geven.

Het secretariaat van de Domkerk verwacht niet dat het gebouw ooit terugggeven zal worden. Verkoop zit er, ondanks geldgebrek, ook niet in. Mocht het wel eens zover komen, dan mag de Katholieke Kerk wel "een dikke portemonnee" hebben, aldus het secretariaat. Het is niet uitgesloten dat het kerkbestuur zal toestaan dat kardinaal Simonis weer de Mis zal opdragen in het gebouw.

Vice-voorzitter Ton Meijers van de binnenstadparochie, waar de huidige kathedraal onder valt, vindt de suggestie van teruggave wel aardig maar verwacht ook niet dat het zal gebeuren. Hij sluit niet uit dat de aartsbisschop van Utrecht ooit nog eens een Mis mag opdragen in de Domkerk. Meijers geeft daarbij aan dat er een verschil is tussen het toestaan van vieringen en het permanent beschikbaar stellen van het gebouw voor de Katholieke eredienst.

Op de vraag of de Kerk de Dom ook zou willen kopen reageert Meijers terughoudend. Dat hangt allereerst van de prijs af, maar als de Dom te koop zou staan, zou dat een "unieke mogelijkheid" zijn, die de Kerk serieus zal moeten overwegen.

Het interview met de kardinaal is op zaterdag 7 juni om 17.00 uur in Utrecht te beluisteren op kabelkanaal 103.4 FM. (AtK)
 
 

 

Rorate Zoeken