Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus al 30 maal de wereld rond

Paus al 30 maal de wereld rond
BRUSSEL (KerkNet/KIPA/Yahoo/Reuters) - Op 5 juni stapt paus Johannes Paulus II opnieuw op het vliegtuig voor wat zijn honderdste buitenlandse reis moet worden sinds het begin van zijn pontificaat 25 jaar geleden. Met deze reis vestigt de paus een absoluut record: geen enkele paus reisde ooit zoveel.
Specialisten rekenden uit dat de paus inmiddels dertig keer de wereld is rondgereisd en meer dan drie keer de afstand tussen de aarde en de maan overbrugd heeft, alles samen goed voor 1.160.113 kilometer. In totaal verbleef de paus al 575 dagen en 12 uur - of zo'n 6,4 % van zijn pontificaat - buiten Italië. Zijn honderdste trip brengt de paus naar 5 steden en wordt meteen zijn langste bezoek aan Kroatië. Aanleiding is de zaligverklaring van de Marija Petkovic, een Kroatische religieuze die een orde voor de armen heeft gesticht.

Bliksembezoeken

Omwille van gezondheidsoverwegingen werd dit jaar al flink gesnoeid in het aantal buitenlandse reizen van de paus. Het bezoek aan Spanje duurde nauwelijks een weekend en ook de komende bezoeken aan Bosnië-Herzegovina en Mongolië zijn bliksembezoeken. Daardoor wordt dit vijfdaagse bezoek meteen ook een van de langste pastorale reizen van dit jaar.

De verplaatsing met het vliegtuig naar het land van bestemming is telkens een hele belevenis. De aanwezigheid van talloze journalisten, fotografen en cameralui zorgen er ook telkens weer voor dat de pausreizen in de media steeds de nodige weerklank vinden. Ook kardinaal en staatssecretaris van het Vaticaan Angelo Sodano en de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog reizen steevast met de paus mee.

Platform

Tijdens het bezoek zelf gaat alle aandacht uit naar de diensten, die de paus ook als platform gebruikt om zijn religieuze en soms ook politieke boodschap over te brengen. Niet zelden preekt hij voor honderdduizenden, zelfs meer dan een miljoen mensen en zelden spaart hij zijn kritiek. Zo waarschuwde hij voor de schaduwkanten van het communisme, maar uitte hij later - vooral bij zijn bezoeken aan Oost-Europa - ook felle kritiek op een ongebreideld kapitalisme.
Meestal is hij wat voorzichtiger en heeft hij vooral aandacht voor gerechtigheid, de rechten van de mens en het overwinnen van het geweld. Die uitspraken over de schendingen van de mensenrechten zijn vooral gevreesd bij dictatoriale regimes. Zo was hij erg kritisch voor de regimes in Chili, Haïti, Cuba, de Filippijnen, Paraguay en natuurlijk ook Polen en volgens waarnemers werd er mee door zijn invleod zo meer dan een dictatuur ten val gebracht. Hoewel bij zijn pausreizen vaak meer aandacht was voor hun politieke draagwijdte, stond bij de paus zelf het religieuze en zijn pastorale bezorgdheid centraal. Hij houdt er ook van om landen te bezoeken waar christenen een minderheid vormen en hen een hart onder de riem te steken. Niemand zal tegenspreken dat deze meest bereisde paus met zijn buitenlandse reizen het gelaat van het pausschap ingrijpend en wellicht ook definitief veranderd heeft. "Terwijl de gelovigen en bisschoppen vroeger naar Rome reisden, reist de paus nu naar hen." Daarmee sluit hij volgens sommigen ook aan bij de traditie van de eerste dagen van het christendom, met de reizen van Paulus en Petrus.

Kritiek verstomd

De kritiek van de beginjaren, ook in het Vaticaan zelf, op de vele buitenlandse reizen is inmiddels verstomd en ook het feit dat er aan zo'n pausbezoek een hoog kostenkaartje vasthangt, is ondertussen aanvaard. Ook in de Romeinse curie is inmiddels het inzicht doorgedrongen dat de paus niet alleen bisschop van Rome, maar ook de gids van de hele wereldkerk is. (AtK)
 
 

 

Rorate Zoeken