Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Zaligverklaring Marija Petkovic hoogtepunt pausbezoek Kroatië

Zaligverklaring Marija Petkovic hoogtepunt pausbezoek Kroatië
BRUSSEL (KerkNet/LaCroix) - Het is vandaag een belangrijke dag voor Dubrovnik, dat ooit - van de 15de tot de 19de eeuw - de hoofdstad was van het fiere koninkrijk met dezelfde naam. Vrijdagmorgen zal de paus aan de Gruzpoort de Kroatische Marija Petkovic zalig verklaren. Volgens de organisatoren moet dit het hoogtepunt worden van het bezoek van de paus.
<img src="img.php?t=rkn_gfx&id=845" align="right" border="1" hspace="5">De organisatoren rekenen op meer dan 100.000 mensen voor de zaligverklaring. Velen van hen komen met de boot naar de Kroatische stad afgezakt. Dubrovnik staat ook symbool voor de burgeroorlog. De beelden van de stukgeschoten stad, die door de Unesco werd uitgeroepen tot cultureel erfgoed van de mensheid, gingen de wereld rond en lieten meer nog dan de beelden van de doden en gewonden de indruk na van een niets ontziende burgeroorlog.

De paus zal er vandaag trouwens ook een in 1991 door de Servische artillerie stukgeschoten stenen kruis zegenen. Op de plaats waar het kruis toen stond, prijkt vandaag een nieuwe stenen exemplaar dat vanop de heuvel over Dubrovnik waakt. Vlak voor de Kerk van de H. Blasius zal de paus enkele duiven vrijlaten, die het symbool zijn voor de vrede. Daarmee herhaalt de paus het gebaar dat de bisschop van Dubrovnik ieder jaar stelt op 3 februari, de feestdag van de H. Blasius.

Positieve impuls

De bisschop en martelaar Blasius leefde in de vierde eeuw ten tijde van keizer Licinius (250-324) en was bisschop van Sebaste in Armenie (het huidige Turkije). Als priester oefende hij tevens het ambt van geneesheer uit. In 972 zou hij de stad van de Venetiërs gered hebben. Sinds die tijd is de verering voor de heilige er erg groot.

De Kroatische aartsbisschop van Zagreb, kardinaal Bozanic, verklaarde dat men van dit bezoek vooral een positieve impuls verwacht op cultureel, materieel en toeristisch vlak. Het fiere Dubrovnik was voor de burgeroorlog een toeristische aantrekkingspool van wereldformaat, maar kon die status later slechts moeizaam herwinnen. In 2002 waren er evenwel opnieuw al 3,2 miljoen overnachtingen. Dat ligt nog steeds een stuk lager dan de 5,4 miljoen in 1990, kort voor het begin van de burgeroorlog.
 
 

 

Rorate Zoeken