Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

"De Paus wikt, maar God beschikt"

BRUSSEL (RKnieuws.net, Kerknet) - Momenteel maakt paus Johannes Paulus II zijn honderdste buitenlandse reis. Lang niet bij alle pauselijke reizen verloopt blijkbaar alles zoals het gepland was. Aan de voorbereiding kan het nochtans niet liggen, want de reizen worden tot in de kleinste details toe minutieus voorbereid door Renato Boccardo, de protocolchef van het Staatssecretariaat van het Vaticaan.
Maar de mens wikt en God beschikt, en ook voor de paus is dat blijkbaar niet anders. Zo ging de pausreis naar Canada in 1984 bijna letterlijk de mist in. Aanvankelijk was voorzien dat de paus op Fort Simpson zou landen, maar wegens de dikke mist moest de paus uitwijken naar Yellowknife.

Daarop maakten ook al de Canadese indianen, die de paus in traditionele klederdracht op de luchthaven stonden op te wachten, ijlings de verplaatsing naar Yellowknife. Het cadeautje dat ze voor de paus gereserveerd hadden werd evenwel vergeten, waarop een van de leiders dan maar de vest van zijn traditionele kostuum dat hij bij deze gelegenheid droeg, aan de paus gaf. De paus beloofde in ruil naar Fort Simpson te komen, een belofte die hij in 1987 ook waarmaakte.

Apartheidsregime

Een van de ingrijpendste programmawijzigingen vond plaats in september 1988. De paus bezocht Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Swaziland en Mozambique, maar wegens het toen heersende apartheidsregime gaf het Vaticaan de voorkeur eraan Zuid-Afrika niet te bezoeken. Tijdens de overtocht stuurt de paus traditioneel een telegram naar het land waar hij overvliegt. Toen hij boven Zuid-Afrika vloog, wilde hij hen een telegram versturen waarin hij de Zuid-Afrikanen de garantie wilde geven dat hij hen op een dag, onder andere omstandigheden, zou bezoeken. Perswoordvoerder Joaquin Navarro-Valls had die boodschap nog maar net aan de aanwezige journalisten op het vliegtuig verstuurd, of hij moest zeggen: "We zijn nu aan het landen op de luchthaven van Johannesburg."

Het hoeft geen betoog dat de Zuid-Afrikaanse president Pik Botha en zijn hele gevolg zich toen naar de luchthaven haastten om er de paus te verwelkomen. De Zuid-Afrikaanse regering stelde met de glimlach ook een limousine voor de paus en bussen voor zijn entourage en de journalisten ter beschikking om de reis naar Lesotho te maken. De reis werd nog voor een andere reden historisch. Het werd de enige reis waarbij de paus op een dag de grond van drie landen kuste: Lesotho bij het vertrek, Swaziland in de middag en Mozambique bij de aankomst 's avonds. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken