Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus niet welkom in Kazan

Paus niet welkom in Kazan
BRUSSEL (KerkNet/Interfax/Zenit/RKnieuws.net) - Het is zeer onwaarschijnlijk dat paus Johannes Paulus II een bezoek zal brengen aan de Russische stad Kazan. De president van de provincie waarin de stad ligt stelt dat "bepaalde krachten' niet willen dat de paus Rusland bezoekt. Ook zijn er vragen over de echtheid van het icoon dat de paus terug wil brengen naar Kazan.
Ook de leiding van de Russisch-orthodoxe Kerk is tegen het bezoek. President Minimer Shaimiyaev pleit daarom voor een versnelde dialoog tussen de Russische orthodoxie en het Vaticaan.
Het Vaticaan overweegt om de paus bij zijn bezoek aan Mongolië een tussenstop te laten maken in Kazan. Hij zou er bij die gelegenheid de kostbare icoon van Onze Lieve Vrouwe van Kazan aan de Russisch-Orthodoxe Kerk teruggeven.

Het Vaticaan hoopte zo ook de banden met de Russisch-Orthodoxe Kerk nauwer aan te halen en sommigen sloten zelfs een ontmoeting met de Russisch-orthodoxe patriarch Aleksej II niet uit. Sinds de recente oprichting van twee Katholieke bisdommen in Kazakstan zit die Orthodox-Katholieke dialoog evenwel opnieuw in het slop. In het Vaticaan groeit inmiddels de irritatie over de stugge houding van de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Icoon mogelijk niet echt

Vorige maand meldden Russische experts al dat de Icoon die nu in de werkkamer van Paus Johannes Paulus II hangt waarschijnlijk niet de originele icoon is. Die is namelijk groter dan het exemplaar dat de paus heeft. (AtK)
 
 

 

Rorate Zoeken