Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Vrouwelijke religieuzen brengen vrede in verscheurd Congo

Vrouwelijke religieuzen brengen vrede in verscheurd Congo
[Nieuwsbrief van vrijdag 28 juni]

BRUSSEL (KerkNet/VID) - In Congo hebben vrouwelijke religieuzen de afgelopen maanden een speciale training ontvangen om te bemiddelen bij sociale conflicten en om te helpen een proces van verzoening op gang te brengen. Congo werd de afgelopen jaren verscheurd door oorlog.
De Congolese Unie van Hogere Oversten organiseerde de voorbije maanden een cursus vredesopvoeding om de hogere oversten van de vrouwenkloosters op te leiden in vredesvorming. 27 vrouwelijke religieuzen namen sinds november 2002 aan de cursus deel. Daarvan waren er 12 afkomstig uit de provincie Lubumbashi en 15 uit Katanga.

De negen maanden durende opleiding moet de oversten in staat stellen in de toekomst met succes tussen te komen bij sociale conflicten en mee het proces van vergiffenis en verzoening op gang te trekken.

De cursus had betrekking op zes domeinen, waaronder communicatie, de rol van vrouwen, vrede en rechten, spiritualiteit en morele ontwikkeling.

Het Centrum voor Vredesonderzoek dat de cursus organiseerde, werd in 2001 door de Unie van Hogere Oversten opgericht. Naast deze opleiding zorgt het ook voor de organisatie van seminaries en bijeenkomsten en een documentatiecentrum.

Op dit moment is er een internationale vredesmacht in Congo, die vooral bestaat uit Franse troepen, om de burgerbevolking te beschermen tegen militia's die nog steeds doorgaan met moorden. De vredestroepen moeten ook een einde maken aan de inzet van kindsoldaten door de Congolese Patriottische Unie.
 
 

 

Rorate Zoeken