Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

450 jaar aartsbisdom Mechelen-Brussel

450 jaar aartsbisdom Mechelen-Brussel
MECHELEN (RKnieuws.net) - In 2009 viert het aartsbisdom Mechelen-Brussel zijn 450-jarig bestaan. Op 12 mei 1559 vaardigde Pauis Paulus IV namelijk een pauselijke bul uit die voorzag in de oprichting van 18 nieuwe bisdommen waaronder het aartsbisdom Mechelen.
Die beslissing was deels afgedwongen door de Spaanse vorsten, die streefden naar een centralisatie van hun politieke macht. De nieuwe bisdommen moesten in de Nederlanden echter ook een dam opwerpen tegen de verdere verspreiding van het protestantisme.

In deze context komt er een wetenschappelijke publicatie over de geschiedenis van het aartsbisdom. Het boek moet het verhaal brengen van de interactie tussen het beleid en het concrete kerkelijke leven in de meest ruime betekenis. Er zal aandacht worden besteed aan regionale verschillen maar ook aan de positie en de perceptie van Mechelen in de wereldkerk. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken