Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Dialoog tussen jodendom, christendom en islam verdiept door 11/9

Dialoog tussen jodendom, christendom en islam verdiept door 11/9
BRUSSEL (KerkNet/ChristianScienceMonitor) - Volgens de Amerikaanse 'Christian Science Monitor' zorgen de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten voor een verdieping van de dialoog tussen jodendom, christendom en islam.
Daarbij worden steeds vaker ook nieuwe dialoogvormen gebruikt. Een van de meest beproefde en succesvolle methodes is een gemeenschappelijke reis om mensen van de drie monotheïstische godsdiensten met elkaar en een bepaald land en een cultuur in contact te brengen. De Christian Science Monitor geeft daarbij als voorbeeld de groepsreis van de Faith Alliance van Metro Atlanta naar Turkije.

Absolute bestseller

Ook het boek van Bruce Feller, 'Abraham: A Journey to the Heart of Three Faiths', gaf aanleiding tot een aantal boeiende initiatieven. Het boek van Feller - dat begin juni ook op KerkNet besproken werd - is een absolute bestseller in de VS. De joodse auteur gaat daarin op zoek naar de 'echte' Abraham en komt tijdens zijn reis in contact met moslims, joden en christenen die hem op hun manier Abraham leren kennen.

Feller en zijn uitgever spoorden zelf aan om 'Abrahamsalons' op te richten, waarin over het boek en de interreligieuze dialoog kan gediscussieerd worden. Nog volgens de Christian Science Monitor is op dit ogenblik een 500-tal dergelijke groepen in de VS actief. Rabbijn Bruce Lustig van het district Colombia organiseerde vorig jaar in oktober zelf zo'n Abrahamavond en die leidde meteen ook tot de oprichting van enkele 'Abrahamsalons', die nog steeds samenkomen. De islamitische ingenieur Kareem Adeeb is zelfs lid van verschillende Abrahamsalons in Fairfield County.

Interreligieuze dialoog meer dan ooit nodig

Het aanhoudende geweld in het Midden-Oosten, en vooral in Israël en de bezette gebieden, deed ook in de VS de relaties tussen joden en moslims geen goed. Velen zijn dan ook van oordeel dat interreligieuze dialoog meer dan ooit nodig is. Dat kan evenwel ook op andere manieren. Zo spoorde het Amerikaanse Islamitische Congres aan om gemeenschappelijke herdenkingsvieringen te houden naar aanleiding van de moord op de journalist Daniel Pearl.

Iets soortgelijks gebeurde in België, naar aanleiding van de moord op een islamleerkracht in Borgerhout. Volgens de 'Christian Science Monitor' bewees de Abrahamistische dialoog alvast bij te dragen tot het vreedzaam samenleven. De Amerikaanse moslim Muwwakkil, die deelnam aan de reis naar Turkije, vatte het als volgt samen: "Deze wereld kan ons al erg snel cynisch maken. Maar deze ervaring bevordert iets wat de wereld momenteel zo hard nodig heeft: hoop..."
 
 

 

Rorate Zoeken